TRENJA LEVICE

Kociprova: Pahor se obnaša kot ranjena žival

Objavljeno 17. maj 2012 22.35 | Posodobljeno 17. maj 2012 22.31 | Piše: S. U., STA

Podpredsednica Pozitivne Slovenije SD vidi kot somišljenike, a je kritična do Pahorjevih izjav.

Maša Kociper.

LJUBLJANA – Podpredsednica Pozitivne Slovenije Maša Kociper je ocenila, da je za njihovo stranko korekten in pozitiven odnos s SD zelo pomemben tudi zato, ker se nadejajo, da bodo kdaj v prihodnosti imeli priložnost tvorno sodelovati pri vodenju države. Obe stranki po njenem mnenju pomembno vplivata na demokratično uravnoteženje političnega prostora.

Kdo hoče »raztrgati« SD?

V sporočilu za javnost se je Kociprova odzvala tudi na izjave predsednika SD Boruta Pahorja v sredinem pogovoru za 3. program TV Slovenija. Ta je namreč med drugim izjavil, da se mu je politični nagon, da se bori, da bi bil ponovno predsednik SD, povrnil tudi zato, ker vidi, »kako morski psi okoli Socialnih demokratov čakajo, da bodo resno zakrvaveli, da nas raztrgajo«. Dodal je, da jim gredo na živce kot ogledalo njihovih lastnih nesposobnosti in neumnosti ter ker ribarijo v istem morju z njimi.

Kociprova piše, da ni nobenega dvoma, da je predsednik SD s svojimi izjavami in kritiko levice meril tudi na Pozitivno Slovenijo. Ob tem dodaja, da so Pahorjeve izjave nekorektne in neresnične. »Če tudi sama uporabim jezik, ki se ga poslužuje Borut Pahor, lahko ocenim, da se obnaša kot ranjena žival, ki pred odločilnim spopadom napada vse okoli sebe. Tudi (in zlasti) svoje, « piše Kociprova.

Poudarja pa, da v Pozitivni Sloveniji svoje kolege iz SD spoštujejo in cenijo. Glede številnih vprašanj jih vidijo kot politične somišljenike in pomembne partnerje pri mnogih zakonodajnih projektih.

Pahor je sicer za TV Slovenija še dejal, da ima predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković nekatere osebne in politične lastnosti, ki so veliko vredne, v političnem smislu pa nista somišljenika. »Njegova miselna, intelektualna politična paradigma je zelo daleč od tistega, o čemer razmišljam sam,« je dejal Pahor.

Kučanovi pogledi so napačni

Spregovoril je tudi o nekdanjem predsedniku države Milanu Kučanu. Kot je dejal, si ga bo na dolgi rok slovenska zgodovina zapomnila kot tistega, ki je na strani liberalne partije omogočil prve demokratične volitve brez prelivanja krvi in znal kot prvi predsednik vzpostaviti pravi sistem spodbud in zavor, ko je šlo za osamosvajanje. Ob tem pa je Pahor ocenil še, da Kučan nikoli ni bil nekdo, ki bi velike projekte spodbujal, bolj je bil za zgodovino kdaj tudi enako ali bolj koristen, ker je pri nekaterih držal zavoro, tako pri demokratizaciji kot pri osamosvajanju ter pri nekaterih drugih projektih v Sloveniji.

Dodal je, da Kučanu ni ničesar dolžan in da nima nobenih težav, da mu pove, da so njegovi pogledi na to, kaj bi morala biti njihova stranka, napačni. »Mi nismo topovska hrana kakšne druge stranke in rezervna armada za kakšne stranske interese, ne politike ne kapitala. Želimo biti samostojno stranka in zato pravim temu krogu ljudi, da naj na nas ne računajo, ker mi ne računamo več na njih, nikoli nismo,« je še dodal Pahor v sredinem pogovoru.

Deli s prijatelji