RECIKLAŽA

Kočevce nervira odpadna embalaža

Objavljeno 14. maj 2013 14.02 | Posodobljeno 14. maj 2013 14.03 | Piše: Milan Glavonjić

V Mrtvicah pri Kočevju Jože Henigman reciklira staro in nevarno plastiko.

Jože Henigman: »Dejavnost je do okolja prijazna.« Foto: Milan Glavonjić

KOČEVJE  – Krajevna skupnost Stara Cerkev že od oktobra občino ter pristojne lokalne in državne inšpekcijske službe obvešča o dejavnosti, ki jo zasebnik izvaja v objektu in na dvorišču nekdanje diskoteke Luxor v naselju Mrtvice oziroma objektu, ki je bil pred dvajsetimi leti zgrajen za neko drugo dejavnost. Prestižna stavba na močvirju Kočevskega polja je leta 1992 zaslovela kot tovarna prekrival za avtomobile in druge zaščitne opreme, katere lastnica je bila Ana Jankovič Dejanovič, slovenska podjetnica leta 1993. Bankrot na stavbi ni zakril prvotnega blišča in vse bolj opazne bede, saj se je za zidovi pritličnega objekta več let vrstila gostilniška in zabavna dejavnost. Pet let je od tega, ko je poskušal »lepotico« v močvirju prebuditi zadnji najemodajalec in menda tudi kupec, a se mu posli niso izšli. »Diskoteka je tip top, a glej ga zlomka, v kraju Mrtvice, ime je za žurke malo bogokletno, se ne bo izšlo. Nisem preroški, a vse kaže, da bo tako,« je v šali na slovesnosti ob odprtju modroval frontmen Riblje čorbe Bora Đorđević, ki je skupaj z Bajago in Instruktorji tistega leta obiskovalce zabaval dolgo v noč. Beograjska popotnica novi dejavnosti torej ni bila naklonjena. Nočni hrup v diskoteki Park Bulldog klub, nad katerim so se krajani ves čas pritoževali, mladini od vsepovsod pa je krajšal čas ob vikendih, je bil tako kmalu pregnan.

Sporno skladiščenje

Sosedje naj bi bili bolj naklonjeni mirni dejavnosti, trdi Jože Henigman iz Dolenje vasi pri Ribnici, lastnik podjetja za proizvodnjo, trgovino in storitve Inter rec 2 s sedežem v Ljubljani, ki od oktobra na dvorišču in v objektu skladišči in reciklira plastično in kartonsko embalažo. Temu pa ne pritrdi vodstvo krajevne skupnosti Stara Cerkev, ki v pomanjkanju pravih informacij ne dvomi, da njegova dejavnost prikrito škodi zdravju in okolju. »Leta sem pustil v kemični industriji, vem, da drugače ne more biti. Ob večjih nalivih, kakršnim smo bili priča od jeseni, naj bi odplake odnašale nesnago z dvorišča k Rinži in dalje v Slovensko vas, kjer je glavno zajetje vode za celo Kočevsko,« je prepričan Anton Fabjan, predsednik sveta KS Stara Cerkev.

Na mizo je položil ducat dopisov, ki so romali v pisarno kočevskega župana, ki se je, kot je poudaril, zavil v molk. Na noben dopis namreč ni odgovoril, zato domnevajo, da naj bi Henigman že imel dovoljenje za obratovanje. Saj drugače sploh ne bi mogel tako agresivno kaziti okolice. Le upravna enota Kočevje je v okviru svojih pristojnosti podala nekaj odgovorov, za druge jih je napotila na za to pristojne državne inšpekcije. Iz Ljubljane pa nič. »Zahtevamo, da se razkrije dokumentacija, ki jo mora imeti za obratovanje oziroma nedvomno utemeljuje neškodljivost dejavnosti na okolje. Dotlej ne bomo dali miru,« je odločen Fabijan.

Brez papirjev

»To, kar počnem, na občini vedo. Vlogo za odkup parcele sem podal ob objektu, ki je v lasti lokalne skupnosti. Večji del ustrezne dokumentacije za dejavnost imam. In sicer dovoljenja za prevoznika, posrednika in trgovca z nenevarnimi sekundarnimi surovinami, manjka pa dovoljenje za predelavo po postopku R2 in R3, to je ročno razvrščanje, baliranje, sortiranje in kondicioniranje,« je poudaril Henigman. Objekt je imel nazadnje uporabno dovoljenje za diskoteko, Henigman pravi, da bo poskušal skozi proceduralne mline pridobiti uporabno dovoljenje, ki ga je objekt imel na začetku svoje dejavnosti, to je za proizvodnjo in skladiščenje. Takrat bodo vlogo dopolnili še za predelovalca, končno dovoljenje pa naj bi, tako Henigman, Agencija RS za okolje lahko izdala jeseni. Dejal je, da je imel v tem času na obisku več inšpektorjev, tudi okoljskega in gradbenega, a mu nihče ni izdal sklepa o zaprtju. »Za boga, kakšna država smo neki, da je pri nas lahko vse postavljeno na glavo,« se je vprašalo nekaj krajanov, ki so prišli pogledat kraj skladiščenja oziroma razsute embalaže.

A jih Henigman miri, vodstvo KS pa je na nagovor novinarjev privolilo v ogled notranjosti objekta. Pravi, da v Mrtvicah zbirajo le očiščene in posušene plastenke, pločevinke, kante, kanistre, folije, kartone, ki so primerni za nadaljnjo obdelavo. Na dvorišču jih je trenutno okoli 200 ton. In razlaga kočevskega župana Vladimirja Prebiliča: »Mi smo sicer tja napotili inšpekcijske službe in obvestili pristojne v Ljubljani. Občina Kočevje preprosto drugih zakonskih podlag, da ukrepa, nima. Gospod, ki izvaja to dejavnost, papirjev za to nima.« A jo vendarle še izvaja.

Deli s prijatelji