SPREMEMBE

Kobilarna Lipica odgovarja ministrstvu za kmetijstvo

Objavljeno 25. junij 2012 12.06 | Posodobljeno 25. junij 2012 12.06 | Piše: P. J., STA

Medresorska delovna skupina je pripravila predlog najprimernejše oblike organiziranja dejavnosti kobilarne.

Lipicanec.

LJUBLJANA, LIPICA – Vlada se je v četrtek seznanila s poročilom medresorske delovne skupine za pripravo predloga najprimernejše oblike organiziranja dejavnosti Kobilarne Lipica. Vlada je sklenila še, da je ministrstvo za kmetijstvo in okolje pristojno za financiranje in nadzor javnega zavoda. Temu resorju bodo zato iz proračuna zagotovili 1,385 milijona evrov.

Učinkovitejši nadzor

Sredstva za financiranje in nadzor javnega zavoda kot upravljavca kulturnega spomenika državnega pomena v lasti države za leti 2011 in 2012 bo vlada okoljskemu ministrstvu sicer zagotovila s prenosom pravic porabe z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, izhaja iz vladnega gradiva.

Računsko sodišče je namreč aprila vladi naložilo, da prouči prednosti in slabosti financiranja javne službe v Kobilarni Lipica iz proračunskih sredstev dveh ministrstev oziroma zgolj enega zaradi učinkovitejšega nadzora in upravljanja javnega zavoda ter ustreznega financiranja posameznih dejavnosti in investicij.

Po mnenju vlade dvojnost v pristojnostih do javnega zavoda obeh ministrstev, nejasna opredelitev posameznih nalog in odgovornosti ter s tem prepletanje financiranja med obema ministrstvoma predstavljajo tveganje za nejasno izvajanje nalog in porabo javnih sredstev ter onemogočajo nadzor nad porabo javnih sredstev. Zato je vlada sklenila, da pristojnost za financiranje in nadzor javnega zavoda v celoti prevzame eno ministrstvo.

Nova opredelitev in novi partnerji

Medresorska delovna skupina pa je vladi med drugim predlagala, da s spremembo zakona o Kobilarni Lipica na novo opredeli: obseg dejavnosti javne službe, ki jo izvaja Javni zavod Kobilarna Lipica; obseg dejavnosti, ki jo na podlagi koncesije izvaja gospodarska družba Lipica Turizem; tržne dejavnosti v okviru gospodarske družbe Lipica Turizem, ki se lahko izvajajo na območju kobilarne; določila, da je država imetnik kapitalske naložbe v Lipici Turizmu; nepremičnine na območju Kobilarne Lipica, ki ostajajo v lasti države.

Delovna skupina ob tem predlaga, da nepremičnine, potrebne za delovanje javnega zavoda, do nadaljnjega ostajajo v upravljanju tega, nepremičnine, potrebne za izvajanje tržne dejavnosti, pa ima gospodarska družba v odplačnem najemu. Morebitni strateški partner bi po mnenju članov skupine lahko vstopil v gospodarsko družbo, lahko pa se posamezna dejavnost iz gospodarske družbe izloči in prenese na nov gospodarski subjekt v lasti zasebnika ali v mešani lasti tj. zasebnika in države.

Zasebnik bi pri tem na nepremičninah lahko pridobil le stavbno pravico za tako obdobje, da se mu investicijska vlaganja v celoti povrnejo. Potencialni zasebni vlagatelj naj bo izbran na pregleden način za obdobje, ki ga bosta na podlagi predhodno izvedenih študij izpogajala javni in zasebni partner. O morebitnem vstopu zasebnika, načinu, pogojih, namenu, obdobju in drugih strateških odločitvah pa naj skladno s predpisi odloča država, med drugim svetuje medresorska skupina.

Delovna skupina se v svojem poročilu zavzema tudi za to, da se nadalje omogočata dostop do kulturnega spomenika in njegovo predstavljanje, kar predstavlja pomemben element varstva kulturne dediščine, še izhaja iz vladnih gradiv.

Deli s prijatelji