ZAOSTROVANJE

Koalicijo skrbijo Lukšičeve napovedi

Objavljeno 03. junij 2012 19.09 | Posodobljeno 03. junij 2012 19.10 | Piše: Mo. S., STA

Radikalizacija politike SD do Janše se kaže v nasprotovanju spremembam ustave s področja referenduma, pravi Erjavec.

Igor Lukšič je bil v nedeljo izvoljen za predsednika stranke SD.

LJUBLJANA – Do izvolitve novega vodstva SD se v preostalih parlamentarnih strankah večinoma ne želijo konkretno opredeljevati, so pa v koaliciji zaskrbljeni nad napovedmi novega predsednika SD Igorja Lukšiča o zaostritvi odnosa do vlade in nepodpori ustavnim spremembam. V SDS Socialnim demokratom pod novim vodstvom napovedujejo usodo LDS, o čemer smo že pisali.

V Državljanski listi (DL) so zaskrbljeni nad Lukšičevo napovedjo o zaostrovanju odnosa, saj menijo, da Slovenija v tem trenutku nujno potrebuje sodelovanje in ne apriornega zaostrovanja, je dejal vodja poslanske skupine Rihard Braniselj. Glede Lukšičeve napovedi, da v SD ne bodo sledili stališčem Boruta Pahorja glede ustavnih sprememb, med drugim s področja referendumske ureditve, pa opozarja, da je bilo v dogovor med parlamentarnimi strankami vloženo precej truda, zato ne razume, da SD ne more ostati pri svojem stališču. Kot je poudaril, se tudi v DL zavzemajo za višji kvorum, a so pristali na kompromis.

Spreminjanje sprejetih dogovorov ni odgovorno

Rezultatov volitev v drugih strankah posebej ne komentirajo niti v SLS, so pa zaskrbljeni zaradi napovedi novega vodstva SD, da ne bodo sledili doslej že doseženim dogovorom med predsedniki parlamentarnih strank glede vpisa zlatega pravila v ustavo in referendumske ureditve. To je po njihovem mnenju zaskrbljivo z vidika sprejemanja soodgovornosti vse slovenske politike za izhod iz krize. »Za to ni odgovorna le aktualna vlada, temveč tudi opozicija,« so pojasnili v SLS in dodali, da spreminjanje že sprejetih dogovorov ni najodgovornejše ravnanje.

Radikalizacija politike SD

Predsednik Desusa Karl Erjavec novemu predsedniku SD čestita za izvolitev, saj je imel »močnega nasprotnika, ki je v 15 letih pripeljal SD iz majhne stranke do zmagovite stranke v letu 2008«. Ponoviti Pahorjeve rezultate bo težko delo za novega predsednika SD, je še sporočil. Ocenjuje, da bo Lukšič očitno zelo radikaliziral politiko SD do predsednika vlade Janeza Janše. To se po njegovem mnenju že kaže z nasprotovanjem spremembam ustave s področja referenduma.

Tudi v NSi poudarjajo, da si vsaka stranka sama izbira svoje vodstvo, tako so se tudi v SD odločili za spremembe. Ob tem v NSi od SD pričakujejo konstruktivno držo tudi pod vodstvom Igorja Lukšiča.

Janković mu želi uspeh

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je, kot so pojasnili v stranki, že v soboto po telefonu čestital novemu vodstvu. »SD je pomembna stranka na slovenskem političnem prizorišču. Želim jim uspešno delovanje, ki bo v dobro naše države in državljanov,« je dejal Janković, dodatnih komentarjev pa v stranki ne dajejo, ker da gre za interne zadeve druge stranke.

Deli s prijatelji