Z 212 NA 120

Koalicija za 120 občin, ne več 212

Objavljeno 04. september 2013 13.55 | Posodobljeno 04. september 2013 13.55 | Piše: STA, Mo. S.

Predsedniki koalicijskih strank podpirajo projekt reorganizacije občin.

Predsedniki koalicijskih strank.

LJUBLJANA – Minister za notranje zadeve in predsednik DL Gregor Virant je ob robu sestanka koalicije pojasnil, da je od predsednikov koalicijskih strank dobil podporo projektu reorganizacije občin. Po pripravljenem predlogu občine ne bi smele imeti manj kot 5000 prebivalcev, tako bi bilo občin okoli 120 namesto današnjih 212, je dejal Virant.

Potem ko so mu zeleno luč za projekt reorganizacije občin dali predsedniki koalicijskih strank, se bo v naslednjem koraku odpravil še v poslanske skupine in poskušal podporo dobiti še med poslanci. Kot je vnovič poudaril, je projekt reorganizacije zelo koristen in nujen.

Spremembe tudi v financiranju občin

Ob tem je že objavljen predlog sprememb zakona o financiranju občin, ki vsem občinam jemlje skupno okoli sto milijonov evrov na račun manjšega deleža od pobrane dohodnine in manjšega sofinanciranja skupnih občinskih uprav. Kot piše Dnevnik, v Združenju občin Slovenije in v Skupnosti občin Slovenije o predvidenih spremembah še niso uradno obveščeni, menijo pa, da so predlogi centralistično naravnani.

V predlogu spremembe zakona je predvideno, da bo država za občine namenila le še 50 in ne več 54 odstotkov pobrane dohodnine, s čimer bi država prihranila 86 milijonov evrov na leto, preostalih 14 milijonov evrov pa bi prihranili z zmanjšanjem sofinanciranja skupnih občinskih uprav s 50 odstotkov na 30. Minister v svojem predlogu občinam tudi predlaga, naj zmanjšanje sredstev od dohodnine nadomestijo z novim davkom na nepremičnine ter z neko povsem novo občinsko takso »za posebno rabo javnih površin v lasti občine«. Po predlogu se spreminja še izračun primerne porabe občine tako, da se zmanjšuje pomen podatkov o raznolikosti območja in prebivalstva posamezne občine, povečuje pa se vpliv števila prebivalcev. Predlog zakona je tako bolj naklonjen občinam z več prebivalci kot tistim z večjo površino.

Druga plat: Občine so edini blažilec socialnih stisk

Predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar je ob tem dejal, da je zgrožen nad tem, da občinam denar jemljejo, ne nižajo pa jim stroškov. Spremembe po njegovih besedah vodijo v siromašenje občin, ki so še »edini blažilec socialnih stisk prebivalstva«. Tako kot Žagar tudi predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj meni, da bi omenjeni predlogi prispevali k centralizaciji Slovenije. »Kvaliteta Slovenije je v urejenem podeželju in to bi veljajo ohranjati in spodbujati, ne pa uničevati,« je dejal Smrdelj.

Deli s prijatelji