V TEŽAVAH

Koalicija: z Jankovićem na predčasne volitve

Objavljeno 15. april 2014 14.23 | Posodobljeno 15. april 2014 14.29 | Piše: STA, A. L.

Rešili smo se trojke, dvojke pa se nikakor ne moremo, misleč na Jankovića in Janeza Janšo, pravi vodja poslancev SD Matjaž Han.

Se bodo koalicijski partnerji razšli?

LJUBLJANA – V koalicijskih strankah SD, DL in Desus v primeru zmage Zorana Jankovića na kongresu PS kot najverjetnejšo ali edino možnost vidijo predčasne volitve, bodisi po odstopu premierke Alenke Bratušek bodisi z odhodom partnerjev iz vlade. Rešili smo se trojke, dvojke pa se nikakor ne moremo, misleč na Jankovića in Janeza Janšo, pravi vodja poslancev SD Matjaž Han.

»Politiki imamo res državljane za norca, če Janković zmaga in ta koalicija ostane,« je v izjavi novinarjem danes dejal Han.

Voditi vlado brez podpore stranke?

Premierka in vodja PS Alenka Bratušek se bo na kongresu PS, ki bo 25. aprila, za predsedniško mesto v stranki pomerila s prvim predsednikom stranke Jankovićem. Medtem ko je Janković v ponedeljek dejal, da ima lahko PS tudi po kongresu predsednico vlade in župana glavnega mesta ter da ima vlada priložnost zaključiti mandat, pa Bratuškova meni, da si težko predstavlja, da bi vodila vlado, če je lastna stranka pri tem ne podpira.

Tudi prvak Desusa Karl Erjavec je odločitev Jankovića o kandidaturi za predsednika PS v ponedeljek komentiral z besedami, da se boji, da prihajamo v čas politične nestabilnosti. Koalicijski partnerji so namreč že ob formiranju zdajšnje vlade kot pogoj postavili, da se Janković umakne z vrha stranke in državne politike. Ta je takrat zato tudi odstopil z mesta predsednika PS, vodenje stranke in tudi vodenje vlade pa je prevzela Bratuškova.

Pismo Alenke Bratušek

Ko se je ob lanski napovedi volilnega kongresa izkazalo, da gre Janković v boj za vrnitev na vrh stranke, je izvršni odbor v imenu politične stabilnosti kongres prestavil na čas pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami. Po glasovanju o interpelaciji zoper notranjega ministra Gregorja Viranta, ki jo je del poslancev, ki veljajo za Jankovićeve podpornike, podprl, pa se je premierka zavzela za čimprejšnji kongres.

V pismu članom je pojasnila, da je posledica njene »pasivnosti v PS in prikritega dvovladja stagnacija stranke na terenu« ter padec podpore javnosti. Stranka, za katero ni jasno, kdo jo dejansko vodi, ne more dobro delovati in povečevati števila podpornikov, je zapisala.

Bratuškova je napovedala tudi vložitev nove zaupnice, a bo z njo počakala do kongresa.

Deli s prijatelji