VARČEVALNI UKREP

Koalicija ukinja državni svet

Objavljeno 17. april 2012 19.07 | Posodobljeno 17. april 2012 19.08 | Piše: M. U., STA

SDS, Lista Virant, NSi in Desus: Državni svet je nepotrebna inštitucija.

Državni svetniki so se odločili, kot so se.

LJUBLJANA – Poslanske skupine SDS, Lista Virant, Desus in NSi so v parlamentarno proceduro vložile predlog spremembe ustave za ukinitev državnega sveta (DS), je pojasnil predsednik državnega zbora (DZ) Gregor Virant. Kot razloge za ukinitev DS je navedel njegovo nepotrebnost ter potrebo po poenostavitvi, preglednosti in racionalizaciji.

Koalicijske stranke računajo tudi na Jankovićevo Pozitivno Slovenijo

Za ukinitev DS imajo za zdaj zagotovljenih 43 glasov poslancev, medtem ko jih za spremembo ustave potrebujejo 60. Tako Virant pričakuje dobro, pametno presojo tudi v drugih poslanskih skupinah. »Predvsem računamo na poslansko skupino Pozitivne Slovenije, kjer čutimo med kolegi poslanci kar naklonjenost tej rešitvi, da se ukine državni svet,« je dejal.

Nepotrebna inštitucija?

Kot meni Virant, je DS nepotrebna inštitucija. Dvodomni parlamenti temeljijo, kot navaja Virant, bodisi na federativni ureditvi države ali pa se pojavljajo v državah z monarhično tradicijo. Nič od tega pa za Slovenijo ne drži, zato ga po njegovem mnenju ne potrebujemo.

Ukinitev bi pomenila dva milijona evrov prihranka letno

Po Virantovem mnenju je ukinitev DS upravičena in racionalna tudi z vidika javnofinančnih izdatkov. Letni prihranek v višini približno dveh milijonov evrov, kolikor znaša proračun DS, ni velik prihranek, priznava Virant, a dodaja, da »gre za demonstracijski učinek in zgled, da se z nižanjem javne porabe začne pri samem vrhu«.

Deli s prijatelji