REKONSTRUKCIJA NA VIDIKU?

Koalicija pri Bratuškovi, od nje pa k Pahorju

Objavljeno 02. december 2013 12.22 | Posodobljeno 02. december 2013 12.22 | Piše: STA, A. L.

Nekateri mediji so minuli teden opozorili še na to, da je bil eden od razpisov Darsa leta 2010 prilagojen za podjetje Lastinski.

Pahor ponavlja zagotovila Bratuškove, da Slovenija ne bo potrebovala pomoči.

LJUBLJANA – Prvak DL Gregor Virant od kolegija pri premierki Alenki Bratušek pričakuje pogovor glede novega koalicijskega sporazuma in dogovor, kako zapolniti prazna ministrska mesta. Poskrbeti morajo, pravi, da bodo ministri kompetentni. Kot kompetentnega pa ocenjuje tudi ministra Sama Omerzela, ki je sicer na tnalu zaradi pogodb podjetja Lastinski z Darsom.

Lukšiča v vlado?

Koalicijski partnerji se danes pogovarjajo o novem koalicijskem sporazumu do leta 2015, ki ga posebej zahteva tudi prvak Desusa Karl Erjavec. Treba je definirati prioritete do rednih volitev 2015, je pred kolegijem povedal Virant. Pričakovati je, da bodo koalicijski partnerji načeli zahtevo Karla Erjavca po rekonstrukciji vlade in po tem, da vanjo vstopi tudi prvak SD Igor Lukšič. Virant sicer ocenjuje, da Lukšiča k temu ne more nihče prisiliti, čeprav bi po bilo njegovem mnenju dobro, da bi vstopil v vlado. Sicer pa meni, da širša rekonstrukcija vlade ni potrebna.

V prvi vrsti morajo po njegovih besedah poiskati naslednika ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika ter ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki sta pred dnevi odstopila. Virant poudarja, da morajo biti ministri kompetentni.

Medtem sam še vedno verjame ministru za infrastrukturo in prostor iz vrst DL Samu Omerzelu, čigar funkcija se problematizira zaradi pogodb njegovega podjetja Lastinski z Družbo za avtoceste RS (Dars). Po Virantovih besedah je ključno, da se je Omerzel odpovedal poslu z Darsom, čeprav priznava, da je pri tem »malo grenkega priokusa, ker je to storil tik pred zdajci oziroma tedaj, ko so ga na to že opozorili mediji«.

Omerzel ni bil vpliven

Nekateri mediji so minuli teden opozorili še na to, da je bil eden od razpisov Darsa leta 2010 prilagojen podjetju Lastinski. To bo moral Omerzel po Virantovih besedah še pojasniti. Da je kateri koli razpis prilagojen, seveda po njegovih besedah ni dobro, zato bo treba v tem primeru ugotoviti, kdo je za to odgovoren. Ob tem je spomnil, da Omerzel leta »2008 ni imel nobene vplivne funkcije, zato bi mu na prvo žogo težko obesili odgovornost za razpise Darsa«.

Sicer pa prvak DL ne verjame, da bo moral Omerzel zaradi pogodb z Darsom na poseben pogovor s predsednico vlade. K ukrepanju glede Omerzela je v minulih dneh predsednico vlade pozval tudi SDS, sicer napoveduje interpelacijo.

Takoj po končanem kolegiju pri premierki se bodo predsedniki koalicijskih strank skupaj s predsedniki strank opozicije sestali pri predsedniku republike Borutu Pahorju.

Deli s prijatelji