SEJO ZAPRLI ZA JAVNOST

»Koalicija pere umazano perilo in zato je to pred vami skrila«

Objavljeno 09. april 2015 22.50 | Posodobljeno 09. april 2015 22.52 | Piše: Mo. S.

Vinko Gorenak meni, da bi razpravo za javnost lahko zaprli kvečjemu za tistih par minut, ko je govoril Matej Tonin.

LJUBLJANA – Poslanci so več ur razpravljali o razrešitvi obrambnega ministra Janka Vebra in popoldne so se odločili, da razpravo vse do glasovanja za javnost zaprejo. Kot je predlagala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, bodo namreč govorili o zaupnih podatkihimage.

»Pranje umazanega perila«

In o čem natančno je tekla beseda? »Človek bi pričakoval, da bomo torej res govorili o državnih skrivnostih, toda kaj se je po dobrih štirih urah zaprte seje v dvorani državnega zbora res dogajalo?« se sprašuje tudi poslanec SDS Vinko Gorenak. »Predsednik vlade dr. Miro Cerar je do zdaj (ura je 20.15) govoril kakih 55 minut, torej ima le še pet minut, obrambni minister Janko Veber pa taktično čas porablja bolj pametno, saj je porabil pol časa. In kaj sta ta dva gospoda povedala zaupnega ali tajnega, da gledalci tega ne bi smeli vedeti? Popolnoma ničesar. Resnica je ta, da sta se besedno 'obkladala' s takimi in drugačnimi obtožbami o medsebojnem sodelovanju, bolje rečeno nesodelovanju. Matej Tonin je govoril šest minut in v tem nastopu omenil enega ali dva podatka, za katera je res sklepati, da sta tajna. To pa je vse. Tudi razprave poslancev, ki trajajo že več ur, so take narave, da ne vsebujejo nobenih tajnih podatkov.«

Kot je Gorenak zapisal na svojem blogu, je odgovor tako na dlani: sejo bi po njegovih besedah za javnost lahko zaprli kvečjemu za tistih par minut, ko je govoril Tonin, ves preostali čas pa se Cerar in Veber »besedno obkladata«. »Povedano še drugače, koalicija pere umazano perilo in zato je to pred vami skrila,« je sklenil Gorenak.

Tonin napoveduje nove obremenilne dokumente

Sicer pa so poslanci po štirih urah in pol razprave za zaprtimi vrati razpravljanje pred kratkim vendarle končali. Z glasovanjem o predlogu bodo nadaljevali po enourni prekinitvi, in sicer ob 21.30. Takrat bodo imeli poslanci na voljo tudi še možnost obrazložitve glasu.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin je že v predstavitvi stališča poslanske skupine napovedal, da bo v primeru, če se seja zapre za javnost, razkril dokumente, ki še dodatno obremenjujejo ministra Vebra.

Burno na družbenih omrežjih

V zvezi z zaprto sejo pa se je tudi na twitterju znašlo kar nekaj komentarjev:

Deli s prijatelji