SESTANEK

Koalicija in ministra molčijo o varčevanju v javnem sektorju

Objavljeno 30. november 2014 20.58 | Posodobljeno 30. november 2014 20.58 | Piše: STA, S. U.

Prvaki in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank SMC, Desus in SD razpravljajo o varčevanju v javnem sektorju.

Dušan Mramor, minister za finance, in Boris Koprivnikar, minister za javno upravo.

LJUBLJANA – Prvaki in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank SMC, Desus in SD razpravljajo o varčevanju v javnem sektorju. Sestanka se udeležujeta še ministra za javno upravo Boris Koprivnikar in za finance Dušan Mramor, vsi pa so se ob prihodu izognili novinarjem. Od nocojšnje odločitve je odvisna usoda nadaljevanja pogajanj s sindikati, pa tudi izvedba protestov.

Tako je pred vlado in sindikati javnega sektorja morda zadnji poskus iskanja kompromisa o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto. Nov, sedmi krog pogajanj je predviden za ponedeljek, a izid skupnih pogovorov je tako rekoč v rokah predstavnikov koalicije.

Sindikati javnega sektorja vztrajajo ...

Sindikati javnega sektorja vseskozi vztrajajo, da so zanje nesprejemljivi kakršni koli dodatni varčevalni ukrepi oziroma posegi v plače in druge prejemke javnih uslužbencev. Za prihodnje leto so pripravljeni pristati le na podaljšanje veljavnih ukrepov, pri čemer si želijo tudi varovalko – da bi se napredovanja začela izplačevati decembra 2015. Za sredo načrtujejo protest pred vlado. Če bi ta enostransko posegla v plače, je zelo verjetna tudi stavka.

Da je pred vlado zahtevna odločitev, kaže tudi prestavitev za v petek predvidenega nadaljevanja pogajanj. Vladna stran namreč želi temeljito proučiti sindikalni predlog 'vzemi ali pusti'. Koprivnikar je sicer že pojasnil, da ta predlog bistveno odstopa od pričakovanj vlade. Ta je namreč sprva želela (poleg 313 milijonov evrov prihranka s prenosom trenutnih ukrepov) v javnem sektorju privarčevati še 127 milijonov evrov, z zadnjim predlogom ukrepov pa je mejo dodatnega prihranka spustila na 70 milijonov evrov.

Židan meni, da se bo vladi uspelo dogovoriti s sindikati

Kaj se bodo predstavniki koalicije dogovorili nocoj, je težko napovedovati. Ob prihodu na srečanje niso želeli dajati izjav za medije. Je pa predsedujoči SD Dejan Židan že večkrat dejal, da so dodatni ukrepi sprejemljivi le, če bodo usklajeni s socialnimi partnerji. Kot je v petek dodatno pojasnil za STA, je prav, da vlada proučuje različne možnosti, je pa ob tem vesel enotnosti. Po njegovih besedah se namreč vsi zavedajo, da je treba posebej varovati socialni dialog, tudi s partnerji v javnem sektorju. Židan meni, da se bo vladi uspelo dogovoriti s sindikati. Da zaostritev ne bi bila dobra, ker bi to le poslabšalo razmere za reševanje težkega položaja države, pa je že v četrtek ugotavljal predsednik Desusa Karl Erjavec.

Zlasti finančni minister Dušan Mramor medtem svari pred črnimi scenariji, če Sloveniji ne uspe zmanjšati javnofinančnega primanjkljaja pod zahtevane tri odstotke BDP. Za to le prenos trenutnih ukrepov po njegovem ne bi bil dovolj. Brez dogovora naj bi sledili pritiski EU, vladi pa naj bi preostala enostranska poteza: znižanje plač z intervencijskim zakonom.

Deli s prijatelji