ODLOČITVE ŠE NI

Koalicija enotno glede Janše

Objavljeno 07. oktober 2014 14.33 | Posodobljeno 07. oktober 2014 17.05 | Piše: STA, K. K.

Kustec Lipicerjeva je pojasnila, da obstajajo štirje možni scenariji glede Janševega mandata, o katerih se morajo poslanske skupine najprej posamezno dogovoriti, zatem pa še med seboj.

LJUBLJANA – Predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin se danes še niso dokončno dogovorili glede poslanskega mandata prvaka SDS Janeza Janše. Odločitev bodo do četrtka, ko bo o tem odločala mandatno-volilna komisija (MVK), sprejele poslanske skupine. Bo pa koalicija enotna, je po srečanju medijem povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Koalicijski partnerji so se po besedah vodje poslanske skupine SMC pogovorili o možnih rešitvah v zvezi s prenehanjem Janševega mandata. A bodo končno stališče sprejele poslanske skupine koalicije, ki danes že zasedajo.

Odbor 2014: Sklepno dejanje likvidacije

V Odboru 2014 so v sporočilu za javnost ocenili, da v DZ te dni »poteka sklepno dejanje politične likvidacije edinega političnega zapornika v Evropi«. Za odvzem mandata so po njihovih navedbah imenovali t. i. skupino neodvisnih pravnih strokovnjakov, »v kateri vedri tudi zadnji predsednik CK ZKS«.

»Glavni praporščaki tega ostudnega dejanja izhajajo iz vrst vladajoče stranke SMC. Ob upoštevanju izjav aktualnega predsednika DZ, ki implicitno simpatizira celo z idejo revolucije, je rezultat že ta trenutek jasen,« ocenjujejo v Odboru 2014.

Štirje scenariji za naprej

Kustec Lipicerjeva je pojasnila, da obstajajo štirje možni scenariji glede Janševega mandata, o katerih se morajo poslanske skupine najprej posamezno dogovoriti, zatem pa še med seboj. Med prvimi tremi so možnosti, ki sta jih navedli zakonodajnopravna služba DZ ter posebna strokovna skupina pravnikov.

Prva možnost je, da se glede Janševega mandata nič ne spremeni, druga možnost je ugotovitev DZ o prenehanju Janševega mandata, tretja je po besedah Kustec Lipicerjeve mirovanje mandata. Kot četrto možnost pa je navedla nadaljevanje mandata, obenem pa prekinitev kazenske sankcije za obdobje poslanskega mandata. To zadnjo možnost neuradno predlaga pravnik Matevž Krivic. Zakonodajnopravna služba DZ po besedah Kustec Lipicerjeve ostaja pri stališču s prve seje MVK. Ocenila je, da bi bilo prenehanje Janševega mandata lahko ustavno sporno.

Nekateri menijo, da bi naredili krivico

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je pritrdil, da so danes razpravljali tudi o političnih posledicah katere koli od navedenih odločitev. »Ne le na tej seji, poslancem in javnosti verjetno dnevno roji po glavi, kaj se bo zgodilo v vsakem primeru,« je pojasnil. Spomnil je, da je dobršen del javnosti nezadovoljen s tem, da je pravnomočno obsojeni poslanec v DZ, nekateri pa menijo, da mu je bila storjena krivica.

Han je spomnil še na različna pravna mnenja o Janševem mandatu, a dodal, da bodo poslanke in poslanci, če želijo ali ne, morali sprejeti politično odločitev in odgovornost. »V Sloveniji smo res v shizofrenem položaju. Po eni strani mi ljudje govorijo, zakaj je obsojeni Janša v DZ, po drugi strani pa isti ljudje brez težav volijo župane, ki imajo težave,« je bil oster Han.

Ne Han ne Kustec Lipicerjeva za zdaj še nista razkrila, h kateri rešitvi se koalicija nagiba.

Jurša: »To ste rekli vi, ne jaz«

Na vprašanje, zakaj v koaliciji še niso sprejeli odločitve, je vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša odgovoril, da z več ljudmi pride tudi do več razmišljanj, kar da morajo spoštovati. Po njegovih besedah bodo iskali politično najmodrejšo rešitev. Jurša se nagiba h »kompromisni rešitvi«. Na vprašanje, ali je torej bolj za mirovanje Janševega mandata, pa je novinarjem odvrnil: »To ste rekli vi, ne jaz.«

Na zaplet zaradi Janševega mandata so se danes odzvali tudi nekateri v opoziciji. Vodja poslancev ZL Luka Mesec je ponovil, da bodo vztrajali pri tem, da Janši mandat preneha. Možnost mirovanja mandata je po oceni Mesca »zelo kompromisarska in zvija obstoječo zakonodajo na način, da bi potešila politične ambicije neke stranke«. Napovedal je, da bodo v ZL »največ vzdržani«, če bo vendarle prevladala odločitev, da se Janši mandat zamrzne.

Tudi poslanci NSi so na današnji seji analizirali mnenje strokovne komisije MVK in stališče zakonodajnopravne službe DZ, a bodo odločitev o usodi Janševega mandata sprejeli v četrtek pred sejo MVK.

V ZaAB se danes niso oglasili, so pa že pojasnili, da bodo vztrajali pri ugotovitvi o prenehanju Janševega mandata.

Deli s prijatelji