VARČEVANJE

Koalicija bo popustila na področju družinske politike

Objavljeno 25. april 2012 14.49 | Posodobljeno 25. april 2012 14.50 | Piše: P. J., STA

Novakova je prepričana, da ustavno sodišče ne bo dopustilo, da pride do referenduma.

Ljudmila Novak.

LJUBLJANA – Vlada želi sprejeti takšne varčevalne ukrepe, ki zagotavljajo dejansko privarčevanje, hkrati pa upoštevajo socialni status državljanov, je na novinarski konferenci povedala predsednica NSi Ljudmila Novak. Ob tem je zagotovila, da ukrepi ne bodo prizadeli tistih z najnižjimi prihodki. Poudarila je tudi potrebo po zapisu fiskalnega pravila v ustavo.

Točne številke še niso znane

Novakova je danes povedala, da je koalicija tudi na njihov predlog omilila nekatere ukrepe na področju družinske politike, predvsem ko gre za starševski dopust, vrtec za drugega otroka in bolniška nadomestila za nego otroka. O konkretnih odstotkih oziroma rešitvah ni želela govoriti, saj pogovori o njih znotraj koalicije še potekajo. »Nekatere rešitve so že pricurljale v javnost in so ponekod zelo blizu tistega, kar bo na koncu verjetno tudi dejansko sprejeto,« je povedala Novakova. Dodala je, da bo sicer končna rešitev pri omenjenih ukrepih sprejeta tik pred potrjevanjem v DZ.

Vlada je pri sprejemanju varčevalnih ukrepov enotna, pogovori znotraj nje pa potekajo konstruktivno, je povedala Novakova. Dodala je, da želi vlada pri sprejemanju varčevalnih ukrepov prisluhniti državljanom, ki se sicer tudi sami zavedajo, da je varčevalne ukrepe treba sprejeti.

Odgovorila je še na nekatere očitke opozicije, da vlada pri tem preveč hiti. Če bi okoli 45 zakonov, ki ji namerava vlada spremeniti z enim zakonom, spreminjali vsakega posebej, potem bi lahko to trajalo vse leto, učinka pa na koncu praktično ne bi bilo, je dejala Novakova in dodala, da vsako odlašanje pomeni nove milijone izgube.

Računajo na Pahorjevo pomoč

Če bi po sprejetju zakona za uravnoteženje javnih financ in rebalansa proračuna prišlo do referenduma, predsednica NSi meni, da ga ustavno sodišče ne bo dovolilo, če pa ga bo, in bi zakona na referenduma padla, pa pravi, da bo potreben »načrt B«, ki pa bo pomenil še »veliko hujše in bolj drastične ukrepe, pa tudi veliko večje odpuščanje«.

Da bi finance lažje uravnotežili, si NSi po besedah Novakove prizadeva tudi za to, da se v ustavo vnese zlato fiskalno pravilo. Ob tem je spomnila, da je vnos omenjenega pravila predlagal prav predsednik SD Borut Pahor. Slednji je po njenih besedah na pogovorih o omenjenem pravilu sicer konstruktiven, ne pa tudi njegova stranka. Novakova zato upa, da bo Pahorju stranko uspelo prepričati, da je vnos omenjenega pravila potreben. Prepričana je, da bodo to na koncu spoznali tudi v Pozitivni Sloveniji.

Deli s prijatelji