NOVI DAVEK

Koalicija bi Čuferja podprla, podjetniki pa svarijo: To ni prava rešitev

Objavljeno 31. marec 2014 21.14 | Posodobljeno 31. marec 2014 21.14 | Piše: STA, P. J.

»Splošno znano je, da višanje davkov negativno vpliva na gospodarstvo,« svarijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Komisijo bo imenoval finančni minister.

LJUBLJANA – Višanje davka na dodano vrednost (DDV) zaradi padca nepremičninskega zakona po mnenju Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) ni prava rešitev. V zbornici nasprotujejo vsakršnemu višanju davkov, vladi pa namesto tega predlagajo, naj rezerve za krpanje proračunske luknje najde na odhodkovni strani in pri učinkovitejšem pobiranju davkov.

Negativni vpliv novih davkov

»Splošno znano je, da višanje davkov negativno vpliva na gospodarstvo. Dvig DDV namreč zaradi povečanja maloprodajnih cen zmanjšuje zasebno potrošnjo, kar seveda zmanjšuje tudi bruto domači proizvod in zaposlenost,« so zapisali v OZS. Zmanjšanje potrošnje, ki je posledica višje stopnje DDV, najbolj vpliva na mala podjetja in podjetnike v storitveni dejavnosti, zlasti v kozmetiki, frizerstvu, gostinstvu, ker so ti vezani na končne potrošnike. Pri višanju DDV prav tako ni mogoče spregledati vpliva na povečanje obsega sive ekonomije in nakupovanje potrošnikov v tujini. Zaradi tega se začnejo zmanjševati tudi proračunski prilivi iz DDV.

Predstavniki koalicije so v nedeljo razpravljali o rešitvah, kako nadomestiti proračunski izpad po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine na ustavnem sodišču.

Bo koalicija predlog podprla?

Finančni minister Uroš Čufer je kot prvi ukrep predlagal dvig DDV. Za koliko bi se stopnji davka dvignili, še ni znano, a verjetno bi splošna stopnja po novem znašala 24 odstotkov (zdaj 22 odstotkov), znižana stopnja pa 10 odstotkov (zdaj 9,5 odstotka). Ukrep bi začel veljati s 1. majem.

SD načeloma podpira predlog dviga DDV, ki bi po padcu nepremičninskega zakona na ustavnem sodišču lahko nadomestil izpad v proračunu. Medtem se v DL o podpori še niso odločili. Ob tem vodja poslancev DL Rihard Braniselj poudarja, da je Slovenija preveč davčno obremenjena, a da morajo nadomestiti izpad, in to z ukrepi, ki bi »prijeli takoj«.

Kot je danes v DZ pojasnil vodja poslancev SD Matjaž Han, sicer še ni govoril s svojo poslansko skupino, a predloge, ki jih je koaliciji v nedeljo predstavil finančni minister Uroš Čufer, načeloma podpirajo. Potrebujejo pa še izračune in tudi dogovor, ali bo šlo za začasen ali trajen ukrep, je dodal. Natančne izračune naj bi Čufer pripravil do četrtkove seje vlade.

V DL bodo o podpori vnovičnemu dvigu DDV razpravljali že nocoj, a ni nujno, da bo po sestanku tudi že znana dokončna odločitev, je dejal Braniselj. Prvak Desusa Karl Erjavec poudarja, da je dvig DDV v trenutnih razmerah »najpravičnejši«, tudi sicer pa je za Desus pomembno, da ni posegov v pokojnine in regrese za upokojence.

Deli s prijatelji