SESTANEK

Koalicija bežala pred novinarji, Čufer bi dvignil DDV

Objavljeno 31. marec 2014 00.13 | Posodobljeno 31. marec 2014 00.13 | Piše: STA, A. K.

Bratuškova je napovedala, da bodo nove rešitve bolj boleče in manj pravične.

Bratuškova je že napovedala, da bodo nove rešitve bolj boleče in manj pravične.

LJUBLJANA – Minister za finance Uroš Čufer je koaliciji kot prvi ukrep po razveljavitvi nepremičinskega zakona na ustavnem sodišču predlagal dvig davka na dodano vrednost (DDV). Za koliko točno naj bi se DDV dvignil, še ni znano, a verjetno za dve odstotni točki višja stopnja, za pol odstotne točke pa nižja. Nov ukrep bi začel veljati s 1. majem.

Premisliti morajo pri sebi

Koalicijski vrh je o rešitvah, kako nadomestiti 200 milijonov evrov izpada od davka, ki je bil sicer sestavni del proračuna za letos, razpravljal dobri dve uri. Po koncu sestanka je Čufer v izjavi za medije poudaril, da je bil njegov predlog pozitivno sprejet. »Dokončne odločitve še ni. Mislim, da morajo vsi še malo pri sebi premisliti, a vseeno menim, da gre za kar sprejemljiv predlog,« je dodal. Znano je sicer, da dvigu davkov oziroma uvajanju novih najbolj nasprotuje DL. Predsednik stranke Gregor Virant izjav za medije ni dajal.

Kot drugi potreben korak je minister koalicijskim partnerjem predlagal, da bi si še naprej prizadevali za uvedbo davka na nepremičnine, ker da ima tudi ta davek »svojo ekonomsko logiko« in je v naši strukturi davčnih prihodkov smiseln. Ko bi bilo tudi to izvedeno, pa Čufer kot tretji korak predlaga znižanje obdavčitev plač.

»Kriza ni enako porazdeljena«

Poleg tega se je po njegovem mnenju treba bolj osredotočiti tudi na znižanje izdatkov. »Izpostavil sem tri stvari - enkrat za spremembo ne pokojnin - ampak zlasti na tistih področjih javne uprave, kjer mislimo, da je še največ prostora in kjer je bilo v preteklih nekaj letih tudi najmanj narejenega, torej na področju zdravstva, šolstva in občinah,« je povedal in pristavil, da kriza ni enako porazdeljena med vsemi deli javnega sektorja.

Poudaril je, da je sam zagotovo odgovoren za zakon o davku na nepremičnine. »Ampak ne posreči se vsaka stvar v življenju. Ena pač ni uspela, bo pač naslednja,« je dejal. Odstopa državne sekretarke na njegovem ministrstvu Mateje Vraničar, o katerem špekulirajo nekateri mediji, pa niti slučajno ne bi sprejel. Ta zakon so pripravili skupaj kot ekipa in njen odstop »absolutno ni opcija«.

Koalicijski partnerji naj bi izmenjali tudi stališča o Danijelu Bešiču Loredanu. Ortopedski kirurg, ki utegne kandidirati za ministra za zdravje, se je z Bratuškovo sestal v soboto. Premierka se je nato želela še pogovoriti s koalicijo, a ni znano, če so se danes že kaj dogovorili.

Deli s prijatelji