PRORAČUN

»Ko vstopiš v vlado, veš, da ne boš mogel deliti, kot so delili včasih«

Objavljeno 29. januar 2015 12.55 | Posodobljeno 29. januar 2015 12.55 | Piše: STA, T. L.

Z rebalansom v koaliciji niso prav zadovoljni, a ga je treba spraviti pod streho.

Najvišja vrednost evra nasproti dolarju

LJUBLJANA – Rebalans državnega proračuna za letošnje leto, ki ga namerava vlada danes potrditi, je usklajen z vsemi déležniki, je po koalicijskem srečanju povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. V SD in Desusu priznavajo, da z rebalansom nihče ne more biti zadovoljen, a je glede na to, da denarja ni, optimalen in ga je treba spraviti pod streho.

Menda usklajeni

Rebalans proračuna za letošnje leto je po ocenah Simone Kustec Lipicer najboljši možni kompromis. V zadnjem obdobju so sicer precej prahu dvignile namere po varčevanju v občinah, izobraževanju ter tudi na področju dela in sociale, a je bil po informacijah Kustec Lipicerjeve z vsemi vpletenimi že dosežen dogovor, tako da so te proračunske postavke usklajene in zaprte.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je novinarje pred sejo vlade spomnil, da je dogovor z občinami pripravljen, vlada pa ga danes še enkrat obravnava. Pričakuje, da bo v skladu z dogovorom popoldne tudi sklenjen. Po ministrovem mnenju je šla vlada občinam nasproti v veliki meri.

Ko se jemlje, ne more biti nihče zadovoljen ...

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je po koalicijskem srečanju priznal, da tedaj, ko se jemlje, ne more biti nihče zadovoljen. »Ko se daje, smo verjetno vsi zadovoljni. Ali pa tudi ne, ker mislimo, da bi lahko dobili več,« je pripomnil.

Spomnil je na dogovor v koalicijskem sporazumu, da bodo ob doseženi 2,5-odstotni gospodarski rasti sprostili usklajevanje pokojnin. To temo so odprli tudi na današnjem koalicijskem srečanju in se dogovorili, da bodo rešitve iskali tedaj, ko bo uradno znana gospodarska rast v lanskem letu. To bo predvidoma konec februarja. Ponovil je, da Desus od zahteve po usklajevanju pokojnin ob dogovorjenih pogojih ne bo odstopil.

Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han ocenjuje, da z rebalansom nihče ne more biti zadovoljen, ob tem pa izpostavlja, da je treba biti realen. Po njegovih besedah je treba rebalans v februarju spraviti pod streho in se začeti ukvarjati s projekti, ki bodo pripomogli k temu, da bo gospodarska rast morda omogočala tudi popravo rebalansa.

»Glede na to, kakšne obraze sem videl, noben minister ni zadovoljen z rebalansom. A ko vstopiš v vlado, veš, da ne boš mogel deliti, kot so delili včasih,« je povedal Han in zagotovil, da je pri njem osebno to spoznanje že dozorelo.

A je obenem poudaril, da so socialno državo in še druge temelje tudi tokrat obdržali. Podrobne postavke bodo sicer še proučili v prihodnjih dneh. »Potem bodo na vrsti pločniki in ceste, ampak treba je vzdržati,« je sklenil Han.

Pričakovati je, da bo vlada rebalans državnega proračuna za leto 2015 danes poslala v DZ.

Deli s prijatelji