PREVENTIVA

Ko vas pokliče Svit, vabila ne vrzite proč

Objavljeno 29. marec 2016 21.55 | Posodobljeno 29. marec 2016 21.55 | Piše: Ursa Splichal

S pomočjo Svita so doslej odkrili okoli 1886 primerov bolezni.

V primeru težav se posvetujte z zdravnikom. Foto: Shutterstock

LJUBLJANA – Od leta 2009 v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje deluje Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki. Z njim so doslej odkrili približno 1886 primerov bolezni. Mnogi se je ne zavedajo, saj se dolgo razvija brez očitnih bolezenskih znakov. Prav zato je program tako pomemben. Presejanje poteka z uporabo testa na prikrito krvavitev v blatu, ki je očem nevidna, a lahko nakazuje na zgodnje znake bolezni, ki je, če je odkrita v zgodnji fazi, ko posameznik znakov bolezni še ne zazna, zelo dobro ozdravljiva, s pravočasnim odstranjevanjem polipov pa lahko nastanek raka celo preprečimo.

V program se vključujejo moški in ženske, stari med 50 in 74 leti, z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem. Po pošti vsaki dve leti dobijo vabilo s priloženo izjavo o sodelovanju, ki jo je treba izpolniti in po pošti vrniti v Center Svit. Potem ta sodelujočim pošlje dva testerja za odvzem vzorcev blata, ki ju nato vrnejo v priloženi kuverti z že plačano poštnino. In to je vse, kar je treba storiti!

Testiranje na dve leti

Letos je bilo do 15. marca v program povabljenih 65.959 ljudi. V vsem lanskem letu so jih povabili 299.407. Za analizo primerne vzorce jih je do 31. decembra lani vrnilo 158.464 (94,06 odstotka); med analiziranimi je imelo 148.144 ljudi (93,48 odstotka) negativen izvid, 10.328 (6,52 odstotka) pa pozitivnega. Vabilu se pogosteje odzovejo ženske kot moški: lani se je odzvalo 63,98 odstotka žensk in 55,11 odstotka moških, skupno pa 59,67 odstotka vseh povabljenih.

Kakšna je pot, če je test na prikrito krvavitev pozitiven? »Osebo napotimo na kolonoskopijo, da ugotovimo vzrok krvavitve. Opravi jo lahko v enem med 26 pooblaščenimi kolonoskopskimi centri po Sloveniji, ki delujejo v skladu s kriteriji kakovosti Programa Svit,« pojasnjuje Dominika Novak Mlakar, dr. med. spec., vodja Centra Svit.

Testiranje je treba ponoviti vsaki dve leti do dopolnjenega 74. leta starosti. »Spremembe v našem črevesu namreč ne krvavijo ves čas, zato je z večkratno ponovitvijo testiranja večja verjetnost, da bomo morebitne spremembe na sluznici črevesa še pravočasno odkrili,« poudarja Novak Mlakarjeva. Pogostnost raka na debelem črevesu in danki narašča od leta 1950, ko so začeli v register zapisovati novoodkrite primere bolezni. Od leta 2011 je prvič, odkar register raka zaznava nove primere rakov, pojavnost te vrste raka začela upadati, pravi Novak Mlakarjeva – prav to pa je eden ključnih ciljev programa.

Spodbuda osebnega zdravnika

A na žalost je še vedno veliko takih, ki ob vabilu zamahnejo z roko in ga vržejo proč, češ da so zdravi, ali jih je strah, ker bi lahko kaj našli, morda jih je sram pošiljati vzorce. Toda človeku v skrbi za svoje zdravje ne sme biti nerodno, namen programa je ravno preprečevanje oziroma pravočasno odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki pri čim večjem deležu ciljne populacije. Program je namenjen zdravim ljudem in z rednim testiranjem vsaki dve leti omogoča, da zdravi tudi ostanemo.

Najpogostejši vzroki za neodzivanje v Program Svit, izpostavljeni v raziskavi, opravljeni v sezoni 2014/2015, so prepričanje, da so posamezniki zdravi (33,5 odstotka), pomanjkanje časa in preobremenjenost z drugimi obveznostmi (22,2 odstotka), strah pred odkritjem raka (18,6 odstotka), že opravljena kolonoskopija (15 odstotkov), negativen odnos do zdravstvenega sistema (14,4 odstotka), prisotnost drugih (težjih) zdravstvenih težav (13,8 odstotka), navaja izsledke Dominika Novak Mlakar, vodja Centra Svit. Glede na javnomnenjske raziskave v zadnjih letih ljudje še vedno najbolj zaupajo izbranemu osebnemu zdravniku, zato bi spodbuda teh najverjetneje veliko pripomogla k temu, da bi se ljudje Programu Svit lahko odzivali pogosteje, pravi Novak Mlakarjeva in dodaja: »K motiviranju ljudi, naj izkoristijo priložnost in se odzovejo vabilu, nedvomno veliko pripomorejo tudi naši ambasadorji, ki so v Programu Svit že sodelovali in lahko povedo svojo izkušnjo iz prve roke. K večjemu odzivanju lahko pripomorejo vsi zdravstveni delavci, mediji in različne organizacije z ozaveščanjem o bremenu raka na debelem črevesu in danki, najbolj pa verjetno pripomore spodbuda naših najbližjih – partnerja, otrok, prijateljev.«

Pa še to: nemudoma se posvetujte s svojim zdravnikom, če opazite vidno krvavitev v blatu, spremembo v načinu odvajanja blata, zelo tanko blato, zaprtja, ki jim sledijo driske, hudo, ponavljajočo se ali dlje trajajočo bolečino v trebuhu, nenamerno izgubo telesne teže ali druge nerazložljive težave. 

Deli s prijatelji