RAZMERE V SLUŽBI

Ko termometer pokaže 28 stopinj, vam ni treba več delati

Objavljeno 03. avgust 2017 17.27 | Posodobljeno 03. avgust 2017 20.43 | Piše: Mo. S.

Zakon o varnosti in zdravju pri delu daje delavcu pravico celo odkloniti delo, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V tej hudi vročini je vsaka osvežitev več kot dobrodošla, saj lahko prekomerno izpostavljanje visokim temperaturam povzroči resne posledice. Če ste med tistimi, ki vsaj službeni čas preživite v normalnih razmerah, ste lahko veseli. Kaj pa če vas med temi srečneži ni?

Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih med drugim določa tudi temperaturne razmere za zaposlene. V 25. členu tako piše, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. »Izjema so t. i. vroči delovni prostori, kjer temperatura zraka lahko preseže +28 °C, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, ni višja od +20 °C,« pravijo. 

Kadar so temperature višje od 28 stopinj Celzija (zlasti zaradi povečanih zunanjih temperatur), mora delodajalec delavcem zagotoviti ustrezno toplotno udobje. Med ukrepi, ki so mu na voljo, so prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori, ponudba osvežilnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela … Skrajni ukrep je lahko tudi prekinitev delovnega procesa.

Zakon o varnosti in zdravju pri delu pa daje delavcu pravico celo odkloniti delo, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje, ter zahtevati, da se nevarnost odpravi.

Kakšne so razmere pri vas? Uporabite spodnji obrazec.

Deli s prijatelji