(NE)UČINKOVITO?

Ko so ubili mladička, se je medvedka vrnila

Objavljeno 23. julij 2012 18.02 | Posodobljeno 23. julij 2012 16.55 | Piše: Tjaša Lampret

Irena Slemenik je prepričana, da se bo medvedka z mladičem tudi danes vrnila.

KOČEVSKA REKA – Potem ko smo včeraj poročali o medvedki z mladiči, ki so jo okoli 20.30 opazili na Kočevskem, zgodba danes dobiva tudi resnična imena in priimke vpletenih, jasno pa je tudi, da včerajšnje srečanje ni naključno. Irena Slemenik iz Primožev pri Kočevski Reki namreč z obiski medveda živi že zadnja dva tedna, včerajšnja drama, ko so lovci ustrelili enega medvedjega mladiča, pa se je dogajala na pragu njenega dvorišča. O obiskih medveda, ki je Ireni v treh dneh pobil vse živali, smo v Slovenskih novicah pisali pred dobrimi desetimi dnevi.

Nastavili so ji vabo in je prišla

Po 7. juliju in prvem uničevalnem pohodu medvedke se je ta vztrajno vračala. Zato so včeraj okoli 14. ure lovci – potem ko so pridobili dovoljenje za odstrel – približno 20 do 30 metrov od Irenine hiše kot vabo za medvedko nasuli koruzo. In medvedka jih ni pustila na cedilu, saj je okoli 20.30 res prišla. V družbi dveh mladičev.

Irena je nemudoma poklicala policijo, oni pa lovce, ki so mladiča odstrelili. Toda kot pravi Irena, so po odstrelu začeli 'afne guncati' in se slikati z mladičem, ki so ga nato vrgli v avto. »Vprašala sem jih, kam gredo, ker se bo medvedka vrnila po mladiča. Odvrnili so, da mladičkovo truplo peljejo v hladilnico,« nam zgodbo pojasnjuje Irena. Njena želja je bila, da eden od lovcev odpelje mladička, drugi pa ostane na kraju dogodka, saj je bila prepričana, da se bo medvedka vrnila.

Vrnila se je in iskala mladička

Lovci so obljubili, da se bodo vrnili, a kaj, ko je bila medvedka hitrejša: 20 minut po prvem nedeljskem obisku se je namreč že vrnila, se postavljala na dve nogi, se premikala proti hiši in rjovela. Irena je znova klicala policijo in tudi lovce, ki, kot pravi, njenega klica niso najprijazneje sprejeli. Ko je prišla policija, je bila situacija mirna, pokazala pa jim je tudi nastavljeno koruzo, vabo, ki je še danes na istem mestu. Včeraj so se lovci po Ireninih besedah vsaki dve uri z avtom pripeljali mimo, svetili in dežurali, kar po mnenju naše sogovornice ni bilo najučinkovitejše, saj bi bilo boljše, če bi prišli peš in jih medvedka ne bi mogla slišati.  

»Ko bi videli, kako se je medvedka postavila, rjovela in iskala mladička ... Mladička so odpeljali, njegovo kri pa je zavohala. Lovci je namreč niso počistili.« V zadnjih nekaj obiskih medvedke je Irena ostala brez večine živali, z razbitim zajčnikom, kurnikom in raztreseno koruzo. Jablano je medvedka polomila v noči na nedeljo, ko so lovci že imeli dovoljenje za odstrel. Lovec je prišel ob 5. zjutraj, medvedka pa ob pol petih in je Ireni odnesla še dve kuri, ki ju je imela, in porušila betonsko ograjo. »Videla sem jo v zadnji del, ko je odkorakala s kokoško v gobcu, ko pa je prišla do gozda, je zarjovela in verjetno poklicala oba mladiča, da sta prišla jest,« pojasnjuje Irena. 

Irena bi sicer raje videla, da bi lovci odstrelili samico, mladiča pa odpeljali – v živalski vrt ali kamor koli –, vendar se je v nedeljo zvečer zgodba razpletla drugače. Irena je sicer prepričana, da si je medvedka njeno domačijo vzela za svoj teritorij – označila ga je s kremplji in se tam tudi podelala. In to sta jasna znaka, ki bi ju morali lovci tudi poznati, še dodaja.

Irena je prepričana, da se bo medvedka tudi danes vrnila, ne ve pa, ali so lovci dobili tudi dovoljenje za odstrel medvedke. Kokoško in pet piščancev, ki jih še ima, je odpeljala k sosedu. »V gozdu je suša: medvedka nima jagod, žira, nič nima,« pojasnjuje Irena. Ne ve, ali bodo lovci danes zvečer prišli dežurat, policist, ki je bil pri Ireni tudi danes dopoldne, pa ji je rekel, da naj v primeru ponovnega obiska medvedke pokliče intervencijsko številko 113.

image

Kaj pravijo pristojni?

Medvedjega mladiča so v nedeljo zvečer lovci po odločbi Agencije RS za okolje (Arso) odstrelili mladiča medvedke, ki je zadnjih 14 dni na območju naselij Primoži, Hoče in Mlake povzročala težave in vdore na posestva. Če se bodo težave ponovile, čaka odstrel še drugega mladiča in medvedko, so za STA pojasnili pri kočevskem zavodu za gozdove. Kot je namreč pojasnila Katja Konečnik iz službe za stike z javnostjo na kočevski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije, so se za odstrel mladiča odločili v upanju, da bo medvedka dovolj prestrašena in se ne bo več vračala v bližino naselij.

V ta namen so prejšnji ponedeljek postavili dodatne preže na dveh kmetijah v tej okolici, v nedeljo zvečer pa so nato odstrelili enega od dveh mladičkov v bližini hiš. Po besedah Konečnikove se je kasneje istega dne medvedka vrnila, saj je iskala drugega mladiča, ki se je izgubil. Lovci so se zato odločili, da bodo dežuranje podaljšali, vendar se do danes zjutraj medvedka ni vrnila.

Lovci na preži

»Lovci bodo vsak dan čakali v bližini ogroženih hiš, in če se bo medvedka vrnila, bo sledil odstrel,« je še dejala za agencijo. Če medvedka z mladičem ne bo povzročala več težav in je ne bodo več opazili v bližini naselij, pa po njenih zagotovilih odstrela ne bo.

Odstrel mladičev je sicer eden od dveh postopkov, po katerem ravnajo v takih primerih. Kot je pojasnila Konečnikova, bi se lahko odločili za takojšen odstrel medvedke, vendar bi to lahko povzročilo tudi tudi smrt mladičev, če ti ne bi bili sposobni preživeti brez mame. »Temu so se lovci želeli izogniti,« je pojasnila.

V zadnjih mesecih je to že četrti primer, ko so v bližini naselij opazili medveda. Maja so zabeležili dva napada medveda na ljudi. V bližini Velike Slevice v občini Velike Lašče je medvedka napadla žensko, na cesti nad vasjo Zapotok v občini Ig pa je medved napadel moškega. Sredi aprila so na območju med Velikim Kozjem in Lovrencem v bližini Sevnice opazili medvedko z mladiči.

 

Deli s prijatelji