LONČARSTVO

Ko se v lončarski delavnici ustavi čas

Objavljeno 06. april 2013 23.45 | Posodobljeno 06. april 2013 23.45 | Piše: Vane D. Fortič
Ključne besede: lončarstvo

Tudi v Veržeju pri salezijancih oživel rokodelski center umetne in domače obrti.

Foto: Vane D. Fortič.

Na točki, kjer ima kurja glava zemljevida Slovenije svoj vrat, v Veržeju, stoji Salezijanski zavod Marianum, ki je lani praznoval sto let. Poslanstvo cerkvenega reda salezijancev je tudi vzgoja mladih, in tako je v sosednjih nekdanjih gospodarskih poslopjih nastal rokodelski center umetne in domače obrti, ki ohranja in oživlja domače in umetne obrti severovzhodnega dela Slovenije.

Lončarka v lončarski delavnici Urša Ambrož je na trimesečnem tečaju sedem tečajnikov nedavno priučila lončarske obrti. Njihove najlepše izdelke so postavili na ogled v sosednji stavbi, kjer so postavljene stalne razstave, prirejajo pa tudi občasne. Vsi gostje penziona Mavrica, ki je v zgradbi Marijanišča, se enodnevnega tečaja lahko udeležijo brezplačno.

Iz vse Slovenije

Lončarskih tečajev se udeležujejo ljubitelji lončarstva iz vse Slovenije, predvsem tisti, ki so v tretjem življenjskem obdobju, brezposelni in turisti, ki prihajajo iz bližnjih termalnih zdravilišč in drugih turističnih krajev ter si želijo aktivno preživljati prosti čas. Čeprav se Ambroževa z lončarjenjem in keramiko ukvarja šele dve leti, ima že petnajst njenih izdelkov certifikat Rokodelstvo Slovenija, ki ga izbranim izdelkom podeljuje Obrtna zbornica Slovenije.

Ambroževa pri svojem delu upošteva tako tradicijo kot sodobne zahteve keramičarstva in lončarstva, izdeluje ploskovne predmete za prodajo v njihovi trgovini, denimo obešanke za dom, mobile, nakit, odlagalnike za kuhalnice ter izdelke na vretenu, največ časa pa posveča izobraževalni dejavnosti, tečajem, vodenim ogledom in šolam v naravi. Kot pove, se čas v lončarski delavnici ustavi, za lončarsko vreteno se ne more usesti nihče, ki je živčen ali obremenjen s težavami.

V okviru mednarodnega projekta Rokodelska akademija za izvedbo projektnih aktivnosti skrbi Ivan Kuhar, ki je tudi vodja centra in ki kot pomemben cilj izpostavlja oživljanje poklicev domače in umetne obrti, ki so jih skupaj s partnerji razvili v obliki nacionalne poklicne kvalifikacije: lončar, pletar, ročni tkalec, slamokrovec, medičar in izdelovalec polsti in izdelkov iz polsti, okraševalec jajc, vitražist in vezilja.

Podobni centri – vsem je cilj ohranjanje in oživljanje veščin starih ljudskih rokodelcev – so še v Ribnici, Škofji Loki, Rogatcu in Slovenj Gradcu.
 

Deli s prijatelji