FOTOGRAFSKA INSTALACIJA

Ko se ti od višine in razstave zvrti

Objavljeno 09. julij 2015 23.34 | Posodobljeno 09. julij 2015 23.34 | Piše: Jože Miklavc

Le tri tedne je trajalo od ideje do vertikalne postavitve fotografske inštalacije.

Milan Domitrovič Foto: Jože Miklavc

VINSKA GORA – Le tri tedne je trajalo od ideje do uresničitve projekta, nekakšne fotografske instalacije, ki so jo snovalci umestili na ferato (zavarovano plezalno pot – vertikalo) v Gonžarjevi peči, le streljaj od cerkve sv. Janeza Krstnika v Šentjanžu na Vinski Gori.

Velenjčan Iztok Čurči, alpinist, gasilec, fotograf Društva fotografov SVIT Celje, kjer je aktivnih kar več alpinistov, članov tega uglednega kluba, je pritegnil predsednika fotografov Marka Rebova in s tem prijetno razmigal domišljijo mnogih, ki so na spletnem blogu kmalu, tudi skozi šalo, izrisali možno pogruntavščino kot privlačno dejstvo. A je bilo do uresničitve, da bi ob plezalni steni Gonžarjeve peči namestili razstavne eksponate z motivi slovenskih gora, varstva narave, ohranjanja flore in živalskega sveta, še daleč. Natanko tri tedne, kar je vsekakor rekord, kar je priznal tudi predsednik Planinskega društva Vinska Gora Tomaž Kumer, ki je izvedbo projekta operativno in delovno podprlo vse do odprtja v začetku julija. Ko so pridobili vsa potrebna dovoljenja na Upravni enoti ter Mestni občini Velenje, so krenili v izbor in izdelavo velikih formatov (60 x 80 cm) fotografij slik, obdelanih za izpostavljenost soncu, padavinam, vetru in vročini.

Težavna je bila tudi fizična namestitev na raztegu skalne gmote od 60 do 70 m ter ob jeklenici zavarovane plezalne smeri. Galerija je namenjena le alpinistom, ki se vzpenjajo navzgor ter odkrijejo enajst zelo lepih posnetkov, delo fotografov in alpinistov, ki so jih odstopili za instalacijo. Za sprehajalce, ki pridejo do vznožja, so namestili pomanjšane fotografije, vzpenjati se po navodilih upravljalca učne ferate namreč ni dovoljeno nikomur, ki nima potrebne plezalne licence.

Razstava v Gonžarjevi peči je vrtoglavo nenavadna – na to malce noro idejo so prišli kolegi, ki drugače vidijo splet kulture, umetnosti, športa in plezalskega izziva. Ob odprtju so spregovorili podžupanja MOV Breda Kolar, »mali župan« KS Vinska Gora Jože Ograjenšek ter predsednik domačih planincev Kumer, vsi spodbudno in z izrazi priznanja ideji ter uresničitvi. Nenavadno razstavo so družno odprli z razvezo plezalne vrvi v obliki velike pentlje. Prvi se je povzpel ob jeklenici in si ogledal razstavo plezalec Milan Domitrovič in avtor ferate, ki je zelo zaslužen za pridobitev formalnih dokumentov. Za njim pa še vrsta drugih kolegic in kolegov alpinistov.

Ob dogodku so se spomnili, da je Gonžarjeva peč zahtevala dve smrtni žrtvi, Italijana in Ljubljančana, ki sta zgrmela iz stene več deset metrov globoko. Kot so v preiskavi ugotovili, je Ljubljančan naredil usodno strokovno napako konec avgusta 2013 in izgubil življenje.

Deli s prijatelji