AFERA TELEKOM

Ko je premier obmolknil: Židan odlikoval vojaka, ki je želel ovaditi Cerarja

Objavljeno 25. junij 2015 13.56 | Posodobljeno 01. julij 2015 14.08 | Piše: K. K.

Gorazd Resnik, ki je operativno vodil akcijo, zaradi katere je moral oditi Janko Veber, je prejel medaljo začasnega ministra za obrambo Dejana Židana.

Gorazd Resnik je po pričevanju naših virov vodil akcijo, zaradi katere je Cerar predlagal razrešitev Vebra.

LJUBLJANA – Kmetijski minister in prvak koalicijske SD Dejan Židan, ki je nekaj dni po razrešitvi Janka Vebra s položaja ministra za obrambo vodil še obrambni resor, je z medaljo ministra za obrambo nagradil glavnega operativca v aferi Veberleaks. Revija Obramba je v zadnji številki v objavah ministrstva navedla, da je medaljo ministra za obrambo prejel Gorazd Resnik. Ta pa je po naših zanesljivih informacijah po navodilih ministra Vebra in šefa vojaške obveščevalno-varnostne službe Gorazda Rednaka v ključnih

Cerar Židanove meče iz vlade?

Finance so poročale, da je SMC neuradno v koalicijo povabila NSi, ki naj bi jih želeli v vladi namesto Židanove SD, češ da SD v koaliciji deluje opozicijsko, da ruši projekte in povzroča zgago. Kaplja čez rob je bilo obnašanje SD v času postopka za prodajo Telekoma.

dneh za prodajo državnega Telekoma vodil kriminalistično preiskavo, katere rezultat je bila afera Veberleaks, ki je z ministrskega mesta na zahtevo predsednika vlade Mira Cerarja odnesla Vebra. 

Preiskava v stilu politične policije

Poznavalci trdijo, da ima vojaška preiskava, katere glavni operativec je bil Resnik, ki je v vojsko prišel iz policijskih vrst, elemente dela politične policije. Kaj v vojski počnejo, so ob nenapovedanem nadzoru odkrili parlamentarci iz državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Vodil jih je poslanec NSi Matej Tonin, ki je po nadzoru dejal, da je OVS politična zloraba obveščevalno-varnostne službe Morsa. OVS pa je zoper Tonina podal naznanilo suma kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov zaradi uhajanja informacij. Prav to naznanilo, zaradi katerega so Tonina zaslišali tudi na NPU, je po naših informacijah spisal Resnik. Pripravljal pa je tudi ovadbo predsednika vlade in prvega moža največje vladne stranke SMC Cerarja, s katero je Veber še pred razrešitvijo grozil premierju. »Dobronamerno sem ga želel opozoriti na nekatera pomembna dejstva, ki sem jih poslal pisno,« je dejal, ko ga premier pozval, naj pisno pojasni svoje argumente. Kot je takrat pojasnil Veber, je šlo med drugim tudi za opozorilo o spodkopavanju obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika. Na vprašanje STA, ali to pomeni nekakšno napoved kazenske ovadbe Cerarja oziroma ali o tem razmišlja, pa je zvečer odgovoril, da ne on, pač pa skupina strokovnjakov. Iz Cerarjevega kabineta so mu sporočili, da ne razumejo povezave med vsebinami, ki jih je obravnaval sekretariat sveta za nacionalno varnost, in 366. členom kazenskega zakonika, ki ga omenja minister. Do ovadbe Cerarja sicer ni prišlo, saj je moral Veber prej oditi.

Kaj pravijo na Morsu?

Informacijo o medalji za Resnika so nam potrdili tudi na obrambnem ministrstvu, ki ga je od začasnega ministra Židana prevzela njegova strankarska kolegica Andreja Katič. Zapisali so: »Gorazd Resnik je uslužbenec Obveščevalno-varnostne službe Ministrstva RS za obrambo in je prejemnik medalje ministra za obrambo. Medalja mu je bila na predlog generalnega direktorja obveščevalno-varnostne službe podeljena skladno z določili pravilnika o priznanjih ministrstva za obrambo (Uradni list Republike Slovenije, št. 41/07, 4/11, 86/11 in 105/13) in odredbe o podelitvi priznanj ministrstva za obrambo, št. 094-2/2015-16, z dne 21. aprila 2015, ki jo je v funkciji ministra za obrambo podpisal mag. Dejan Židan. Medalja mu je bila podeljena za uspešno in prizadevno opravljanje nalog na obrambnem področju.«

Za komentar smo prosili tudi predsednika vlade Cerarja. Vprašali smo ga, ali je bil seznanjen z nagrado uslužbencu vojske, ki je zoper njega pripravljal ovadbo. Zanimal nas je tudi premierjev komentar ovadbe, ki je nastajala, in dejstva, da je operativec OVS dobil medaljo. Njegovega odgovora nismo dobili.

Odziv ministrstva za obrambo

Ko je premier obmolknil: Židan odlikoval vojaka, ki je želel ovaditi Cerarja
V zvezi s člankom novinarke Ksenije Koren z naslovom »Ko je premier obmolknil:
Židan odlikoval vojaka, ki je želel ovaditi Cerarja«, ki je bil objavljen 25. 6. 2015 ob 11.56 na spletni strani Slovenskih novic (www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/koje-premier-obmolknil-zidan-odlikoval-vojaka-ki-je-zelel-ovaditi-cerarja), želimo poudariti, da so navedbe, ki jih je zapisala novinarka o uslužbencu Obveščevalno varnostne službe (OVS) Gorazdu Resniku in njegovi vlogi v tako imenovani zadevi »Veberleaks«, popolna laž. Gorazd Resnik ni nikoli z ničemer sodeloval pri pripravi dokumentacije, ki se je nanašala na prodajo Telekoma, prav tako v OVS ni potekala nikakršna kriminalistična preiskava, ki bi bila povezana s prodajo Telekoma in bi jo lahko vodil Resnik. OVS niti ni pristojen, da bi vodil kriminalistično preiskavo proti civilnim osebam,
ki niso zaposlene v obrambnem resorju, prav tako ni pristojen, da bi vodil
kriminalistično preiskavo proti svojim zaposlenim, saj je za to pristojno izključno Specializirano državno tožilstvo oziroma njegov Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Kot nam je znano, edino kriminalistično preiskavo, povezano z afero Telekom, vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU) proti poslancu mag. Mateju Toninu zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu Kazenskega zakonika. Prijava oziroma ovadba proti mag. Toninu je bila sicer spisana v OVS, vendar njen avtor zagotovo ni Gorazd Resnik.
Navedeno lahko pristojni organi ali službe kadar koli tudi preverijo. Povsem izmišljena je tudi trditev, da naj bi Gorazd Resnik pripravljal ovadbo proti predsedniku vlade dr. Miru Cerarju. Gorazd Resnik kot uslužbenec Obveščevalno varnostne službe nima nikakršnih pristojnosti, da bi se samostojno odločal, katere naloge bo opravljal, opravlja zgolj tiste, ki mu jih dodelijo nadrejeni. Priprava kazenske ovadbe proti predsedniku vlade nikoli ni bila naloga OVS, zato tudi Gorazd Resnik te naloge nikoli ni mogel izpolniti.
Tudi o podelitvi medalje ministra za obrambo Gorazdu Resniku je treba povedati, da je bil g. Resnik na predlog neposredno nadrejenega za priznanje predlagan že leta 2014.
Nadaljnji postopki so bili opravljeni skladno z določbami pravilnika, ki na ministrstvu ureja podeljevanje priznanj. Ministrstvo za obrambo objavlja uradne objave v glasilu Slovenska vojska in ne v reviji Obrambo, kot je zapisano v članku.

Aleš Sila,
vodja službe

 

Deli s prijatelji