KAMPIRANJE

Ko je kampiranje glamurozno

Objavljeno 23. januar 2017 17.02 | Posodobljeno 23. januar 2017 17.03 | Piše: Primož Hieng

Ljudje, ki imajo radi kampiranje v naravi, hkrati pa želijo udobje, za katero so pripravljeni odšteti več kot za hotelsko sobo, imajo v Sloveniji za to vsako leto več možnosti.

Garden Village Bled je prejemnik priznanja snovalec 2014, ki so ga nadgradili s sejalcem 2015. Foto S.N.

V zadnjih letih se vse bolj uveljavlja glamping kampiranje, ki bi ga lahko predstavili kot kampiranje z dodatkom razkošja. Tako menijo v Kolpa resortu v Beli krajini, kjer imajo o glampingu svoje mnenje: »Izraz izhaja iz angleške besedne zveze glamorous camping, ki pomeni luksuzno kampiranje. Glamping je namenjen ljudem, ki imajo radi naravo, obožujejo mir in so v stiku sami s seboj. Spanje v šotoru, v naravi, je zanje izziv, radi se zlivajo z naravo in uživajo v njej, toda malo udobneje.«

Beseda se je prvič pojavila v Veliki Britaniji leta 2005. Zametki postavljanja razkošnih šotorov segajo v 16. stoletje. Glamping pomeni sodobno dopustovanje, ki združuje danost naravnih dobrin z današnjo tehnologijo. Glamping najdemo tudi pod različnimi drugimi imeni, in sicer butik kamp, luksuzni kamp, prima kampiranje ali udobno kampiranje, namestitve pa so lahko različnih oblik, kot so yurti, yurts, tipiji, šotori v obliki strokov, safari šotori, šotorske kabine in drevesne hiške.

Kopije pastirskih koč

Cena glampinga je odvisna od udobja, saj denimo nekateri šotori vključujejo tudi svežo posteljnino, umivalnice, zasebne verande in podobno. Ne glede na ceno in udobje je glavna filozofija glampinga še vedno trajnost in polodprtost namestitve, ki užitek združuje z udobjem v naravi. Kaj je lepšega kot dober in izdaten zajtrk v naravi, še posebno če je sestavljen iz lokalnih dobrot, povrhu pa ti ga že navsezgodaj dostavijo pred vrata najete hišice.

Med najnovejša glamping naselja lahko uvrstimo Eko resort pod Veliko planino, ki so ga uredili v Godiču v bližini Kamnika. Gostom omogočajo bivanje v ličnih lesenih hišicah, ki so kopije pastirskih koč s planine, in v glamping šotorih. Naselje se razprostira na treh hektarjih gozdnih in travnatih površin. Objekti, ki so jih postavili, so leseni, montažni in kriti s skodlami, les pa je uporabljen kot konstrukcija in fasada. Kamp, kot ga radi imenujejo, naj bi bil namenjen športnim, etnološko in trajnostno obarvanim aktivnostim za vse generacije. Poleg naravnega pristopa novo glamping destinacijo odlikuje še bližina Kamniške Bistrice, čisto blizu pa so tudi Velika planina in preostale zanimivosti, ki jih ponujajo v kamniški občini. To so Naravni zdravilni gaj v Tunjicah, Arboretum Volčji Potok, Terme Snovik, cerkvi sv. Primoža in sv. Petra na Sv. Primožu ter samo središče starodavnega Kamnika z malograjsko kapelo.

Dolina Kamniške Bistrice ponuja še eno glamping točko, ki je od Godiča oddaljena le nekaj kilometrov. Pri spodnji postaji gondolske žičnice na Veliko planino je Kamp Alpe, ki ima novo urejene parcele in prenovljene glamping hišice. Postavili so jih na rob gozda v zatišje kampa. Lesene alpske hiše so skromno opremljene, so brez elektrike in vode, a še vedno omogočajo ugodje, kakršno si lahko v takšnem okolju samo želite.

Ekološki butični turizem

Glamping gibanje smo začeli resneje spoznavati ob podelitvi priznanja snovalec 2014, ki so ga pred dvema letoma nadgradili s sejalcem 2015. V podjetju Glampro/Landscape, inovativni in profesionalni skupini strokovnjakov, ki s svojim pogumom in vizijo ustvarja presežke na področju glamping turizma, omenjajo izraz ekološki butični turizem. Njihova zamisel je tudi najbolj znano naselje Garden Village Bled.

Skupina vrhunskemu oblikovanju, inovativnosti in trajnosti predanih snovalcev novih turističnih namestitev, ki jo sestavljajo Barbara in Borut Kokelj, Gregor Vreš in Maja Dimnik, je s pomočjo investitorjev, družino Kelih, v letu 2014 na Bledu omogočila uresničitev ambicioznega projekta. V obrazložitvi za predlanskega sejalca so zapisali: »Ekološka turistična vas Garden Village Bled je s stilsko in tehnološko dovršenimi nastanitvenimi enotami ter z edinstveno ureditvijo okolice kot eno prvih celovito zaključenih trajnostnih letovišč požela veliko zanimanja doma in v tujini. Poleg tega, da so kljub višjemu cenovnemu razredu zmogljivosti prve sezone zapolnili skorajda že pred odprtjem, se koncept s pomočjo novih investitorjev širi in nadgrajuje na novih lokacijah doma in v tujini.«

Borut Kokelj med drugim pravi: »Gre za ekološki in inovativni turistični resort, ki je zasnovan zelo originalno in trenutno v tako kompleksni obliki nima konkurence nikjer na svetu. V osnovi je naša turistična vas postavljena v opuščeno vrtnarijo v neposredni bližini Blejskega jezera, ki smo jo revitalizirali in ji dodali novo dodano vrednost z ekološko turistično ponudbo. Gre za obliko samozadostnosti, saj imamo tako lastno vodno vrtino in toplotno črpalko kot tudi lastno pridelavo vrtnin in zelišč, vse to pa brez kemikalij.«

Bled in okolica ponujata še lansko novost. Sportina Turizem je odprla svojo novo pridobitev Glamping Ribno Bled. Šest udobnih hišk, od katerih vsaka lahko gosti štiri osebe. Postavili so jih nedaleč od Blejskega jezera, med smrekovim gozdom in reko Savo.

Šotor s kopalnico

Herbal Glamping resort so odprli predlani in je v bližini Ljubnega ob Savinji. Vključuje 10 glamping šotorov, ki so sodobno opremljeni in ponujajo vse potrebno udobje za preživljanje dopusta ali romantičnega vikenda v naravi. Herbal glamping je odprt vse leto. V glamuroznem šotoru lahko v dveh spalnicah prespijo štiri osebe, dnevni prostor s kavčem pa ima dodatni ležišči. Vsak šotor ima tudi lastno kopalnico. Gostom sta na voljo televizija in brezplačni dostop do interneta, za hlajenje ali gretje pa poskrbi klima. Gre za arhitekturno dovršeno in skrbno v naravno okolje umeščeno glamping naselje, ki goste navduši na najvišji ravni in s popolno zasebnostjo. Ob šotorih so uredili naravni bazen in prostor, kjer ob večerih zakurijo ogenj.

Glamurozno kampiranje vse bolj osvaja tudi Belo krajino, kjer je območje reke Kolpe z vsemi naravnimi lepotami in drugimi zanimivostmi več kot idealno za razvoj novih oblik turizma. Konec lanskega junija so v vasi Krasinec odprli glamping Kolpa resort z možnostjo najema šestih šotorov. V srcu Bele krajine so zasnovali čudovito naselje, v katerem so lesene hiške, udobni šotori in naravni plavalni bazen v čudoviti naravi, na hribčku, le streljaj od reke Kolpe.

Belokranjski glamurozni primer, ki ga ponujajo za 200 evrov na noč, je nastal na območju starega kampa Primostek, kjer so maja lani odprli naselje mobilnih hišic Big Berry. Gre, kot pravijo, za prvi tako imenovani lifestyle kamp, za nov koncept in novo kolekcijo mobilnih hišic. Namen novega tipa kampa je povezati lokalne ponudnike domače in sodobne hrane, ponudnike športnih in drugih dejavnosti v naravi, kmečkega turizma... Gostom je na voljo sedem luksuznih mobilnih hišic s površino 34 kvadratnih metrov. Cena najema vključuje tudi dostavo zajtrka iz lokalnih sestavin.

Keltske hiške ob Kolpi

Belokranjski kamp Podzemelj spada med manjše in najbolj urejene v Sloveniji. Poznan je kot miren kamp, ki se v celoti razprostira tik ob reki Kolpi in je obkrožen z neokrnjeno naravo Bele krajine. V kampu omogočajo najem keltskih hišic, ki so postavljene na nabrežju reke. Hiške so narejene iz naravnih materialov, iz neobdelanega lesa in tradicionalno pokrite s slamo. Zunanji rustikalni videz in detajlno izdelana notranjost hišk gostu ponujata vse potrebno udobje. Hiške so na idealni lokaciji travnatega zaliva v središču kampa Podzemelj, tako da lahko na reko Kolpo gledate kar neposredno iz postelje.

Glamping Malerič je butični kamp v bližini Dragatuša ob obronkih Krajinskega parka Lahinja v vasici Podlog. »Imamo štiri luksuzne hiške v popolni kombinaciji neokrnjene narave in sodobnega dizajna,« pravijo pri Maleričevih. »V hiški je prostor za štiri osebe, v njej sta tudi dodatni ležišči. Vsaka hiška ima skupne bivalne prostore in leseno teraso. Za popoln nepozaben oddih je tukaj naravni ribnik, na voljo pa je tudi garažna hiša za goste.«

Glamping turizem je vse bolj priljubljen. Poleg opisanih destinacij nase opozarja še zanimiva glamping Vinska vas v Termah Ptuj, kjer so prenočišča uredili v velikih lesenih sodih. Na Blokah se lahko pohvalijo z glamping Parkom Idila Bloke, v Preddvoru pa z glamping hišicami Bizjak. 

Hiške v obliki mlinov

Tudi Koroška postaja zanimiva za razvoj glamping turizma. V Radljah ob Dravi so sredi lanskega avgusta odprli naselje Green resort, ki je znotraj vodnega parka z naravnim kopališčem in v neposredni bližini ribnika Reš. Gre za štiri lesene hišice, ki so postavljene v neposredni bližini prvega biološkega bazena v Sloveniji. Za čistočo vode v bazenu skrbijo samo naravni sistemi, kemikalij ne dodajajo. Hiške so zgrajene v obliki mlinov, ki jih je bilo nekoč na Dravi zelo veliko. Les je tudi v njihovi notranjosti, kar daje gostom občutek topline in udobja. V njih lahko prespijo štiri osebe, saj je v spodnjem prostoru zakonska postelja, v gornji etaži pa dodatna. Posebnost je okroglo okno v obliki mlinskega kolesa, velika steklena vrata pa gostu omogočajo pogled na okoliško naravo. Zajtrk z domačimi dobrotami gostom dostavijo pred hišico. 

 

Deli s prijatelji