POGODBA

Ko bančna luknja postane tehnična napaka ...

Objavljeno 22. avgust 2014 15.08 | Posodobljeno 22. avgust 2014 15.08 | Piše: STA, T. L.

Koalicija miri razburjenje, ki se je pojavilo ob razkritju, da je iz osnutka koalicijskega sporazuma izpadla celotna točka o preiskavi bančne luknje.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Iz najnovejše različice osnutka koalicijskega sporazuma je izpadla celotna točka o preiskavi bančne luknje, kar je precej razburilo javnost. A vodja poslancev SD Matjaž Han pojasnjuje, da gre nedvomno za tehnično napako, ki jo bodo popravili. Ne ve, zakaj je do tega prišlo, po njegovih besedah je razočaran tudi kandidat za mandatarja Miro Cerar.

Kot je v izjavi za medije pred začetkom kolegija DZ pojasnil Han, je namreč ravno SD na koalicijskih usklajevanjih s SMC dal pripombe v smislu, da se mora opraviti javna preiskava po islandskem vzoru in ugotoviti odgovornost za nastalo bančno luknjo. Svoje besede je podkrepil tudi z dokumenti, ki jih je pokazal novinarjem.

SMC se je s pripombo strinjal, s tem da so se le še opredelili do tega, kaj je to islandski vzor, zadeva je šla naprej in to so zapisali v koalicijski sporazum, pravi Han. A nato je v zadnji, tretji različici osnutka sporazuma prišlo do tehnične napake, saj je celotna točka o preiskavi bančne luknje »enostavno izpadla«. SD si v nobenem primeru tega ni želel, poudarja Han, zato zahteva, da je to jasno zapisano v koalicijskem sporazumu.

Predsedujoči SD Dejan Židan se je po Hanovih besedah že pogovarjal s Cerarjem. Ta je dejal, da je tudi on zdaj videl, da je prišlo do »čiste tehnične napake in da je tudi on razočaran, da je prišlo do t. i. medijskega spina«, a da bo zadeva popravljena. Han se, kot dodaja, lahko tudi opraviči v imenu pripravljavcev koalicijskega sporazuma, ki ga sicer pišejo v SMC.

Po kolegiju DZ je tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer potrdila, da je na tem mestu prišlo do tehnične napake. V imenu SMC se je opravičila in zagotovila, da točka o preiskavi bančne luknje zanesljivo ostaja v koalicijskem sporazumu.

Zaplet (še) glede Teša 6

V najnovejšem osnutku koalicijskega sporazuma je medtem opaziti tudi, da izsledki neodvisne revizije izvedbe gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) niso več podlaga za odločitev o nadaljnjem delovanju Teša 6, kot se je to glasilo v prejšnjem osnutku.

Po Hanovih besedah je v osnutku sporazuma prej pisalo, da se zadeva razišče in da se najdejo krivci, v SD pa da so razumeli, da se zaradi tega nato preveri, ali bo Teš 6 sploh deloval naprej ali ne. Osebno meni, da je ta odstavek treba odstraniti iz besedila koalicijskega sporazuma.

»V Sloveniji smo zaradi tajkunov, zaradi nesposobnih menedžerjev, potopili kar nekaj podjetij, tega pa ne želimo. Če je kdo v Teš 6 kriv pri investiciji, mora iti v zapor in odgovarjati, ampak za božjo voljo, ta Teš 6 mora na neki način delati naprej. To je za nas ključno,« je dodal Han.

Pri novinarskem vprašanju, ali je torej SD zahteval spremembo v osnutku sporazuma, pa je Han le še enkrat poudaril, da je v Teš 6,5 milijarde investicije, zato ta zadeva mora delovati naprej, tisti, ki so krivi za takšne »abnormalne številke«, pa morajo v zapor.

Kustec Lipicerjeva na tej točki še ni želela pojasnjevati podrobnosti glede Teša 6, saj so te zadeve po njenih navedbah še vedno predmet koalicijskih usklajevanj.
 

Deli s prijatelji