VODSTVO

Knapi ne vedo, kdo je njihov šef

Objavljeno 22. avgust 2015 16.36 | Posodobljeno 20. avgust 2015 11.44 | Piše: Primož Škerl

Julija naj bi vodstvo Premogovnika Velenje odstopilo, kar je soditi tudi po notarskem zapisu.

Boris Štefančič (levo) in Ludvik Golob. Foto: Brane Piano

VELENJE – Velenjski rudarji so že mesec dni v negotovosti, saj ne vedo, kdo je pravzaprav njihov direktor. Tudi sicer ravno ne hvalijo razmer v premogovniku, saj da se te nenehno poslabšujejo, toda nesojeni odstop vodstva Premogovnika Velenje (PV) na julijski skupščini je položaj še poslabšal. Takrat sta predsednik uprave Ludvig Golob in njegova desna roka Boris Štefančič, ki je (bil) odgovoren tudi za prestrukturiranje, podala odstopni izjavi. Golob razlogov ni navedel, Štefančič se je skliceval na osebne. Toda oba sta ostala na svojih sedežih, kar je pri knapih povzročilo revolt. Na isti skupščini je odstopil tudi predsednik nadzornega sveta PV Jože Kaligaro.

Nimamo pojma, kdo vodi rudnik

»O tem obstaja notarski zapis, ki je po našem mnenju izvršljiv naslov, a Golob in Štefančič tudi po 9. juliju še naprej opravljata funkciji. Kameradi ne vemo, ali sta sploh bila razrešena,« pove sindikalist Asmir Bečarević. Predsednik Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije Bojan Bukovnik dopolni, da je prav mogoče, da sta si tudi premislila, po vsej verjetnosti zaradi visoke odpravnine, vendar mož v jami nihče ni o tem ali čem podobnem obvestil. »Nimamo pojma, kdo sploh vodi rudnik. Neuradno slišimo, da naj ne bi odstopila. Za pojasnila smo se obrnili na nadzorni svet PV, Holding Slovenske elektrarne in svet delavcev, odgovorov še nimamo.«

Bečarević in Bukovnik opozarjata, da so se delavci znašli v položaju, ko ne vedo, s kom se pogajati, po drugi strani se pojavlja še vprašanje legitimnosti poslovanja PV. »Kako se bo vodstvo držalo dogovorov z nami, če ne upošteva niti svojih odločitev in papirjev? Gre najmanj za neetično in nemoralno gesto. Lahko da so v ozadju drugačni razlogi, ki pa jih mi ne poznamo.« Sindikalista navajata zapis notarja Bojana Podgorška, ki je zabeležil, da je predsednica skupščine premogovnika Branka Neffat predala besedo takratnemu predsedniku NS Kaligaru, ki je svojo odstopno izjavo nato prebral. Zatem je besedo dobil Štefančič, da je lahko še sam podal odpoved opravljanja funkcije člana uprave, nato pa še Golob, ki je prisotne obvestil, da odstopa s položaja predsednika uprave. Po prepričanju rudarjev Golob in Štefančič ne bi smela več voditi družbe, kajti notarski zapis je potrjen in veljaven, nihče nanj ni imel pripomb, nihče ga ni razveljavil. Obžalujejo, da niso seznanjeni s sklepi NS, ki je obravnaval njun odstop in morebitni odpovedni rok, niti ne vedo, da bi ju na položajih zadržali kot vršilca dolžnosti.

Kako zapleti vplivajo na zaposlene in kakšne so trenutne razmere v premogovniku? »Nobenih premikov in rezultatov ni, kot bi bili v prostem teku. Samo tankamo, nikamor pa se ne odpeljemo,« pove Bukovnik. »Iz dneva v dan je vse več mobinga, izplačila so še redna, nismo pa dobili jubilejnih nagrad, tudi izplačila nagrad ob dnevu rudarjev so pomaknili v jesen,« dopolni Bečarević. Sindikalista še opozarjata, da bi moral PV po računovodskih standardih sredstva za jubilejne nagrade zbirati na posebnem namenskem skladu, a očitno so tudi tega že izpraznili.

Golob je samo razmišljal

Iz službe za odnose z javnostmi PV glede odstopnih izjav uprave pojasnjujejo, da je Ludvik Golob na skupščini 9. julija povedal, da zgolj razmišlja o odstopu, ni pa odstopil. Na konstitutivni seji NS PV je naslednjega dne dejal, da ostaja na funkciji. Po skupščini je bil opravljen tudi razgovor med novim predsednikom NS Stojanom Nikolićem in Borisom Štefančičem. Ta je pojasnil razloge za svoje ravnanje, predsednik NS pa ga je pozval, naj premisli in nadaljuje prestrukturiranje v Skupini PV. Novi NS se je s Štefančičem nato pogovoril na svoji drugi seji 27. julija, ta pa je bil takrat pripravljen nadaljevati sodelovanje. Enajstega avgusta je umaknil izjavo o odpovedi. »NS še ni obravnaval Štefančičeve odstopne izjave, imamo pa njegovo ustno izjavo o pripravljenosti za nadaljne sodelovanje. Ko bo podal še pisno, bomo obravnavali obe,« je povedal Nikolić.

V pojasnilu dodajajo, da v PV deluje odbor za preprečevanje mobinga, pri katerem so navedbe rudarjev o njegovem izvajanju preverili. »Tudi tokrat smo dobili zagotovilo, da zaradi mobinga doslej niso prejeli nobene prijave. V letu 2012 je bil med takratno upravo, svetom delavcev in sindikatom podpisan tudi dogovor o preprečevanju in odpravljanju posledic spolnega in drugega nadlegovanja ali trpinčenja na delovnem mestu. Informacijo o mobingu smo preverili tudi pri sindikatu in svetu delavcev. Sindikat je prejel eno prijavo, poslal jo je odvetnik našega zaposlenega, ki želi prikazati, da se nad njim izvaja mobing, ker je delodajalec pri njem odkril, da je bil pod vplivom prepovedanih substanc med delovnim časom,« so zapisali in dodali, da bodo jubilejne nagrade in stimulacije ob dnevu rudarjev izplačali konec meseca, vzrok zamika izplačila je bil težek likvidnostni položaj v družbi.

 

Knapi ne izbirajo besed

»Rudarji se nikoli nismo in se nikoli ne bomo borili zaradi pohlepa, kakor to želijo prikazati tisti, ki mislijo, da imajo moč, položaj in denar. Nič jih ne prizadene bolj kakor človek, ki pokaže, da ima svoje dostojanstvo in jim glasno pove, da tudi oni niso nič več od drugih. Tistim, ki hodijo na čelu rudarske parade in potem sedijo na VIP-tribuni, delavce pa imenujejo strošek dela, tistim, ki sedijo pod istim šotorom z delavsko srenjo, z rudarji, pa vendar za svojo VIP-mizo, obkroženo z varnostniki in natakarji, takšnim upravičeno pripišemo egoizem. Egoizem knapov oziroma delavskega razreda pa je čisto nekaj drugega,« je med drugim zapisano v rudarskem sindikalnem glasilu kot znamenje, da knapi nameravajo ohraniti status avantgarde delavskega razreda.

 

Deli s prijatelji