NA KOŽO

Kmetija in golf

Objavljeno 04. avgust 2017 00.35 | Posodobljeno 04. avgust 2017 00.36 | Piše: Dejan Vodovnik
Ključne besede: komentar

Deset let je minilo, kar so na ljubljanskih smeteh uredili golfišče.

Te dni sta mi dva dogodka padla v oči. Prvi je bila predstavitev resničnostnega šova Kmetija, drugi pa glasno in bolj ali manj prezrto nasprotovanje Združenja zakupnikov kmetijskih zemljišč slovenske Istre, ki »odločno« nasprotujejo predlagani »kompromisni« rešitvi za igrišče za golf v piranski občini na Krogu.

Tisti s šovom Kmetija (brez stranišča) me je zanimal kot poklicnega spremljevalca aktualnega dogajanja na slovenski (in širše) sceni in me prepričala v prepričanju, da je tudi letos skoraj zagotovo ne bom gledal. Navsezadnje tako kot ne moj tast, ki je sicer kmet. Poklicni pa še ekološki povrh. »Nimam časa, še manj energije za gledanje česa takega, saj s kmetovanjem nima skoraj nobene zveze,« mi je pred časom dejal, le kakšno minuto ali dve pozneje, ko se je vrnil s poznopopoldanskega opravila v hlevu.

In zdaj h golfu. Kmetija in golf? Prizadevanja za gradnjo igrišča za golf v piranski občini trajajo že desetletja. Zdaj pa so kmetijsko ministrstvo, sklad kmetijskih zemljišč in piranska občina kot kompromisno rešitev predstavili lokacijo na Krogu nad Sečovljami. Tamkajšnji kmetje poudarjajo, da sicer niso proti napredku, ampak da jim golf tega zagotovo ne bo prinesel.

V Sloveniji imamo danes 18 igrišč za golf z 18 ali več luknjami in manjših, s 6 ali 9 luknjami, ki skupno z še 6 vadbišči za vadbo udarcev ležijo na skupni površini cca. 600 ha. A odnos do golfa, ene najstarejših iger na svetu, je pri nas še kar zastarel.

Pred desetimi leti so na ljubljanskih smeteh, dobesedno, odprli prvo ljubljansko igrišče za golf. In tako je trnovska revitalizirana deponija postala golfišče. Menda kar dobro funkcionira, tisti, ki so takrat nergali, so se naenkrat potuhnili in zdaj celo raje udarijo po kakšni žogici na smetiščarskem igrišču, kot nergajo. V Krogu golfišča – kot vse kaže – ne bo.

Se mi pa zdi zanimivo, da tudi pri Zvezi ekoloških gibanj Slovenije – ZEG, nevladni okoljski organizaciji, menijo, da je golf kot šport in gospodarska aktivnost dober.
A kaj ko je kmetov, ekoloških ali ne, ki nimajo časa za ogled kmetijskih šovov, malo, vse več pa tistih, ki jih marajo. Pa naj prikazujejo dogajanje izza šporheta ali s kmetije brez stranišča.

 

Deli s prijatelji