PODEŽELJE V MESTU

Kmečke dobrote, praznik in veselje za meščane

Objavljeno 03. april 2012 15.16 | Posodobljeno 03. april 2012 15.16 | Piše: Alenka Kociper

Sončno dopoldne je privabilo številne obiskovalce.

Velikonočne butarice. Foto: Alenka Kociper

Prejšnjo soboto je bilo na Pogačarjevem trgu pred stolno cerkvijo v Ljubljani še bolj živahno kot običajno na ta dan. Tako Ljubljančane kot obiskovalce iz vse Slovenije in turiste je pozdravila prva letošnja prireditev Podeželje v mestu, ki jo je v sodelovanju z Ljubljanskimi tržnicami organizirala Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS). Tokratna prireditev, ki je potekala dan pred cvetno nedeljo, je bila kajpak velikonočno obarvana. Z butaricami, oljčnimi vejicami, s pirhi, suhimi mesninami ...

Sončno dopoldne je privabilo številne obiskovalce, mnogim je to redni obred, nekateri so prišli naključno, mnogi pa prav zaradi prireditve, ki že tradicionalno obeta pester program, tudi zabavni, ter pokušino in nakup najrazličnejših dobrot slovenskih kmetij.

V uvodu smo slišali nekaj govorcev, predsednika KGZS Cirila Smrkolja, podžupana Ljubljane Aleša Čerina in vinsko kraljico Martino Baškovič, in vsi so poudarili pomen tovrstnih prireditev za spodbujanje razvoja podeželja, za sodelovanje mesta in vasi in za spodbujanje domačih pridelovalcev hrane. Takšna prizadevanja bodo v prihodnosti še kako potrebna, zlasti ob skrb vzbujajočem podatku, da je samooskrba s hrano v Sloveniji v nekaj letih padla iz zadovoljivih 80 odstotkov na alarmantno nizkih 30.

Za vsak okus in slog

Najpomembnejše je bilo seveda dogajanje okoli stojnic, kar štirideset kmetij iz vse Slovenije in zamejstva je predstavljalo in ponujalo najraznovrstnejše dobrote. Od svežih pomladnih vrtnin, kot so beluši, blitva in radič, do suhih mesnin, ki bodo teknile ob veliki noči, zraven pa kruh na sto in en način, tudi sadni, in seveda potice. V skrbi za zdravje radi segamo po kakovostnih maščobah, česar na stojnicah ni manjkalo. Turistična kmetija Drvarič iz Prlekije ponuja hladno stiskana olja, bučno, orehovo (tudi v različici zmešano skupaj), konopljino, laneno in sončnično, družinska oljarna Vojvoda iz Sečovelj pa seveda oljčno. Tam smo poskusili tudi slastne olive, blage, pikantne, pečene... Stibiljevi iz Ajdovščine navdušijo z nenavadnim posladkom nežnega okusa: čipsom iz bučk in gostim nektarjem iz bučk. Na svoj račun so prišli ljubitelji mesa, velikonočnega žegna in žlahtne kapljice, saj ni manjkalo suhomesnih domačih dobrot in izbranih vin. Lahko rečemo, da na naših kmetijah dobro poskrbijo za vse jedce, tiste, ki prisegajo na tradicionalno, krepko hrano, kot one, ki iz teh ali onih razlogov ne segajo po denimo mesu in/ali drugih živilih živalskega izvora.

Kot rečeno, rdeča nit tokratne prireditve je bila velika noč, o njenem pomenu in simboliki pa tudi o pomenu kmetov, ki vsak teden na mestno tržnico prinesejo zdravo hrano, je govoril Jože Lap, župnik in prošt stolnega kapitlja.

Kdor ni vešč izdelave velikonočne butarice, jo je lahko kupil pri številnih rokodelcih, ki so jih ponujali ob cerkvenem zidu, članice Društva rokodelcev Moravške doline, ki skrbijo za ohranjanje dediščine podeželja, pa so jih izdelovale kar pred radovednimi obiskovalci. Kdor je želel, je lahko poskusil tudi sam.

Deli s prijatelji