MOBILNA TELEFONIJA

Kmalu brez stroškov mobilnega gostovanja

Objavljeno 30. junij 2015 12.21 | Posodobljeno 30. junij 2015 12.20 | Piše: STA, M. D.

Obeta se nam ukinitev stroškov gostovanja in nekoliko ohlapnejša pravila glede internetne nevtralnosti.

BRUSELJ – Latvijsko predsedstvo EU in predstavniki Evropskega parlamenta so dosegli kompromis glede ukinitve mobilnega gostovanja in uzakonitve internetne nevtralnosti. Kompromis predvideva ukinitev stroškov gostovanja sredi leta 2017 in uveljavlja nekoliko ohlapnejša pravila glede internetne nevtralnosti. Zeleno luč morajo formalno sicer prižgati še evropski poslanci na plenarni seji in članice EU na enem od ministrskih zasedanj, vendar pa so pogajanja po poročanju tujih tiskovnih agencij po slabih dveh letih večinoma zaključena.

Spremembe sredi 2017

Dodatni stroški gostovanja bodo tako dokončno ukinjeni z junijem leta 2017, kot kompromis pa bodo z junijem prihodnje leto znižani na največ pet centov na minuto, dva centa za SMS-sporočilo in pet centov za prenos megabajta podatkov. Prvotni, ambicioznejši predlog Evropske komisije je ukinitev stroškov gostovanja predvideval že za konec letošnjega leta.

Limiti pri gostovanju še stvar dogovora

Telekomunikacijski operaterji so si sicer izborili varovalko v obliki »pravične uporabe« oziroma določnega limita pri gostovanju. Ta še ni določen in bo v domeni Evropske komisije. Z varovalko naj bi preprečili zlorabe novih pravil oziroma t. i. stalno gostovanje – slovenski uporabnik bi naročnino po nižji ceni, denimo, sklenil na Hrvaškem, telefon pa nato ves čas uporabljal v Sloveniji.

V EU uzakonitev internetne nevtralnosti

Pogajalci so sklenili tudi dogovor o uzakonitvi internetne nevtralnosti na evropski ravni. Operaterji bodo morali ves internetni promet obravnavati enako, a z nekaterimi izjemami, npr. v primeru začasne preobremenjenosti omrežja ali hekerskih napadov. Kompromis operaterjem dovoljuje tudi ponujanje dodatnih storitev z večjo kakovostjo povezave, a le v primeru, da te ne vplivajo na osnovni dostop do interneta. Slovenija je sicer ena redkih evropskih držav, ki je internetno nevtralnost že uzakonila, in sicer leta 2012.

Deli s prijatelji