OTROŠKA SRČNA KIRURGIJA

Klokočovnik o Šehiću: Stal sem za njim, vse je bilo brezhibno

Objavljeno 24. januar 2014 10.11 | Posodobljeno 24. januar 2014 10.11 | Piše: Mo. S.

Srbskemu kirurgu Igorju Šehiću vsi starši ne zaupajo, ostal je brez dveh operacij otrok.

Tomislav Klokočovnik, srčni kirurg.

LJUBLJANA – Starši dveh otrok s prirojeno srčno napako so v teh dneh odpovedali operaciji v UKC Ljubljana, ker ne zaupajo srbskemu kirurgu Igorju Šehiću. Ta je ob tem povedal, da njegovi prihodi v Ljubljano v tem primeru niso smiselni, saj želi, da mu starši malih bolnikov zaupajo.

Operacije so potekale brezhibno

Tomislav Klokočovnik, vodja programa otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, je v Odmevih na nacionalni televiziji izrazil upanje, da Šehićevo delovanje v Sloveniji ni pod vprašajem, saj je ta teden operiral tri otroke. »Stal sem za njim in za njegovim znanjem, operacije so potekale brezhibno,« je povedal in dodal, da sta v četrtek skupaj operirala tudi odrasle.

Pogodbo z beograjskim kirurgom nameravajo skleniti v bližnji prihodnosti.

Po njegovih besedah je Šehić takoj napisal seznam operacij, ki jih je sposoben sam izvesti, šlo naj bi za 95 odstotkov vseh, meni pa tudi, da so bili na konziliju s sodelovanjem s srbskim kirurgom zadovoljni vsi, ki sodelujejo v programu.

Tuje kirurge potrebujemo

Ne zdi se mu prav, da starše prepričujejo, naj njihovih otrok Šehić ne operira, ob tem pa jih tudi miri, da bo program otroške srčne kirurgije ostal v UKC Ljubljana, saj bi bilo zelo »nesmiselno, neetično in nemoralno, da programa tu ne bi bilo«. Pri tem so prav tako zelo pomembni kirurgi iz tujine, a težave pri Davidu Mishalyju so bile, da je še isti dan po operaciji odletel v Izrael.


Zakaj so odpovedali operaciji?

Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda je na novinarski konferenci dejal, da so starši operaciji odpovedali zaradi opozarjanja združenja staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami Velik srček. Ta organizacija po njegovih besedah dela »strahovito zmedo pri starših otrok«, njihove utemeljitve pod peticijo pa po besedah Kende ne držijo.

Blumauer ni izpolnil njihovih pričakovanj

Klokočovnik je poudaril še, da je treba pri nas izšolati še dva otroška srčna kirurga, saj so ostali samo z enim, eden (Robert Blumauer) pa njihovih pričakovanj ni izpolnil. Kirurgi so bili sicer vedno na Blumauerjevi strani, vendar je on za to, kar nekateri usvojijo v treh ali štirih letih, potreboval sedem let, je še pojasnil Klokočovnik.

Blumauer ostaja v službi na kardiovaskularni kirurgiji, ali bo še naprej operiral otroke, pa se bo odločil konzilij.

Deli s prijatelji