KPK

Kljuko pri Bratuškovi si izmenjujejo, a ne lobisti

Objavljeno 31. januar 2014 10.47 | Posodobljeno 31. januar 2014 10.09 | Piše: A. L.

Od avgusta do oktobra je zabeležen le en lobistični stik. Neverjetno?

Nadzornica NKBM je postala, ker jo je za to imenoval minister Franci Križanič.

LJUBLJANA – V kabinetu predsednice vlade so lani prijavili 28 stikov (torej zgolj dobra dva na mesec), ki so jih sami opredelili kot lobistične. Med njimi ni bilo nobene osebe, ki bi bila registrirana kot lobist.

Po uradnih podatkih, se z lobisti niso srečevali niti nekateri najbližji sodelavci Alenke Bratušek. Državni sekretarji Dušan Kumer, Tamara Vonta in Dušan Kričej niso prijavili niti enega lobističnega stika. Državni sekretar Matija Sevšek je prijavil štiri. Med njimi je tudi sestanek s predstavnikom, ki je lobiral za največjo ameriško investicijsko banko JP Morgan Chase. Predmet pogovora je bila privatizacija.

Na Dnevniku se vprašujejo, zakaj se je predstavnik namesto z Bratuškovo zadovoljil s sestankom s Sevškom. Se je pa premierka sestala s predstavniki francoske banke BNP Paribas, ki je želela svetovati pri prodaji več podjetij v Sloveniji, in mednarodne finančne skupine Rotschild.

Večina lobističnih stikov, ki jih je kabinet Bratuškove prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), se je zgodila v prvih mesecih njenega mandata. Po juliju so stiki skoraj prenehali. V avgustu, septembru in oktobru je zabeležen samo en lobistični stik, kar je po pisanju Dnevnika močno nenavadno, saj se je vlada v tem času ukvarjala s pripravo več milijard evrov vredne sanacije bank in usklajevanjem končne različice seznama za privatizacijo.

Deli s prijatelji