SLOVENCI PO SVETU

Kljubuje gravitaciji

Objavljeno 29. julij 2012 09.42 | Posodobljeno 28. julij 2012 21.34 | Piše: Irena Divković Milanović

Tadej Brdnik je že vrsto let glavni plesalec v sloviti newyorški družbi Martha Graham Dance Company.

Tadej Brdnik (foto: facebook).

Nastopati za družbo Marta Graham Dance Company je danes največja čast, ki lahko doleti plesalca. In to je uspelo Tadeju Brdniku. V svetu plesa je pokojna ameriška koreografinja in plesalka Marta Graham veliko ime. Rodila se je 1894., umrla pa 1991., plesala in ustvarjala je kar sedem desetletij! Bila je prva ameriška plesalka, ki je nastopila v Beli hiši, potovala po svetu kot kulturna ambasadorka in prejela najvišje ameriško odličje: predsedniško medaljo svobode.

Že mnogo let čez lužo

Brdnik je profesionalno kariero začel v domovini, a se je leta 1993 preselil v New York. Tadej je multidisciplinaren: plesalec, koreograf, pedagog in direktor programa. Od 1996. je glavni plesalec v družbi Martha Graham Dance Company, nastopal in ustvarjal pa je tudi drugod.

Če naštejemo samo nekatere njegove projekte: Graham II, Coyote Dancers, Battery Dance Company, Avila (Teden plesa), Barišnikov White Oak Dance Project. Sodeloval je tudi z velikani, na primer z Mauriceom Béjartom, Bulo Pagarlavo, Anne Bogart, Lucindo Childs, Yvonne Rainer, Susan Stroman, Stevom Paxtonom, Larryjem Keigwinom, Deborah Hay, Isadoro Duncan. S svojimi koreografijami je gostoval po številnih ameriških mestih pa tudi v Nemčiji in Sloveniji, njegov Bog je igral golf pa je leta 1993 zmagal na natečaju Benetton Dance Award, kar je posnela tudi slovenska nacionalna televizija.

Nastopi po svetu

Njegovo zadnje delo – Jaz sem ženska – v sodelovanju s skladateljem Allenom Krantzem je bilo pred dvema letoma premierno predstavljeno v New Yorku v sezoni gledališča Joyce Theater. Tadej, kot rečeno, ne nastopa le po ZDA, ampak tudi v domovini, Braziliji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Skandinaviji, celo v Koreji, na Kitajskem, v Laosu, Mjanmaru, na Tajvanu in v Mongoliji. Leta 2008 je postal direktor posebnih projektov v družbi Martha Graham Dance Company, dve leti pozneje še pri festivalu Downtown Dance Festival, na teh položajih je še danes. Povrhu je ustanovil smARTconcierge in je tudi lastnik tega podjetja, poleg nagrade na Benettonovem natečaju pa je v ZDA 2003. prejel še priznanje Eugene Loring.

Tadej ima tudi stran na facebooku, ki jo spremljajo njegovi oboževalci, tudi profil na twitterju. Najslovitejše ameriške revije so objavile intervjuje z njim, nekdanji slovenski zunanji minister Samuel Žbogar ga je 2005., ko je bil še veleposlanik v ZDA, kot gosta povabil na sprejem v Washingtonu, na dogodku pa se je fotografiral tudi z Melanio Trump.

Tadej se ponaša s številnimi uspešnimi in obiskanimi predstavami, v katerih so njegove soplesalke običajno Azijke, sicer pa je tudi zelo cenjen učitelj. Karierni uspehi so mu omogočili tudi rešitev nepremičninskega vprašanja, njegovo ime tako najdemo v zemljiških knjigah velikega jabolka. Leta 2007 je vložil v studio-stanovanje na Manhattnu, Brdnik pa je solastnik z Joshuo Nehringom, Karen Brounstein in Carolyn Mccool. Naložba je vredna dober milijon: razkošna nepremičnina je velika le slabih devetdeset kvadratov, a ker gre za elitno lokacijo, je treba za kvadratni meter tam plačati več kot deset tisočakov. Stanovanje je v modernem objektu, obloženem s steklenimi ploščami. Zanimivo – v stanovanjsko-poslovni stolpnici s 46 nadstropji in kar 478 enotami ni 24-urne oskrbe, stavba pa se ponaša s sodobno opremljeno telovadno dvorano. V pritličju je še nočni klub Espaceny, kjer pripravljajo tudi elitne prireditve, na primer modne revije. In še zanimivost, Brdnikov kompleks na Manhattnu se imenuje – Clinton.

Deli s prijatelji