ZAVIST

Kljub petim tisočakom plače hoče še več?!

Objavljeno 20. junij 2017 20.45 | Posodobljeno 20. junij 2017 20.57 | Piše: Aleš Andlovič

Fram ne bo dobil lekarne, ker ima predsednik lekarniške zbornice svojo v Račah. Predpisi zbornice nalagajo vsaj pet kilometrov razdalje med dvema lekarnama.

Župan Branko Ledinek si želi lekarno v Framu.

FRAM – Ko je človek bolan, si želi čim prej po zdravila in nazaj v toplo posteljo ali k počitku. Tako menijo tudi prebivalci Frama, vasice na obrobju Pohorja, ki so do začetka letošnjega maja predpisana zdravila lahko prevzemali v zasebni ambulanti splošne medicine v Framu. A nov zakon je izdajanju zdravil iz depoja prižgal rdečo luč in tako od konca aprila to ni več mogoče, Framčani pa so ostali brez zdravil. Po novem morajo ponje v skoraj pet kilometrov oddaljene Rače, kjer je koncesionar za opravljanje lekarniške dejavnosti Miran Golub. In prav ime in vloga slednjega bosta v celotnem zapletu igrala še pomembno vlogo. Občina Rače - Fram je z županom Brankom Ledinekom na čelu predlagala, da bi v Framu odprli lekarno, in k sodelovanju so povabili Javni zdravstveni zavod Lekarne Maribor. Zgodba se je razvila že tako daleč, da so vodilni možje mariborskih lekarn prižgali zeleno luč in nameravali v Framu odpreti lekarniško podružnico. Občina se je po tehtnem premisleku odločila, da bi nova lekarna delovala v zgradbi, v kateri zdaj deluje tudi pošta. Ocena strokovnjakov je bila, da so prostori ustrezni tako za opravljanje poštne kot tudi lekarniške dejavnosti. Izbrano lokacijo so sprejeli v Mariborskih lekarnah, soglasje k obratovanju lekarne v istih prostorih je izdal tudi vrh Pošte Slovenije. Župan občine Rače - Fram Branko Ledinek je za vzpostavitev lekarne v Framu zaprosil tudi ministrstvo za zdravje in po pričakovanih dobil pozitivni odgovor. A ker v Sloveniji zavist postaja nacionalni šport, se je moralo zaplesti. Lekarni v Framu je rdečo luč prižgala Lekarniška zbornica Slovenije. Ker pa seveda ne gre brez zapletov, je predsednik prej omenjene lekarniške zbornice nihče drug kot razvpiti Miran Golub.


3,8 kilometra bi bilo med lekarnama, predpisanih je 5 km.

Iz središča pod Pohorje?
Slednji sicer pojasnjuje, da se je podpisal pod zavrnitev odprtja lekarne v Framu, a kot trdi, glasoval proti njej ni. Domala v isti sapi je Miran Golub dodal, da so predpisi lekarniške zbornice takšni, da je med dvema lekarnama potrebna razdalja pet kilometrov, merjeno po javni cesti. Izvedeli smo, da je predlagana lokacija v prostorih pošte v Framu od najbližje lekarne (v Račah, ki jo povsem po naključju upravlja prav Miran Golub), oddaljena vsega 3,8 kilometra. In dober kilometer bo Framčane, kot vse kaže, stal novo lekarno, kamor bi lahko odšli iskat zdravila. »Dali smo mu (Miranu Golubu, op. p.) koncesijo za nedoločen čas za opravljanje lekarniške dejavnosti v naši občini, kasneje smo se tudi strinjali, da lahko odpre novo poslovalnico v Makolah. A je požrešnost tega gospoda tako velika, da preprosto ni mogel prestopiti te zgodbe, da bi v Framu bila lekarniška podružnica. Čeprav kot koncesionar dobro zasluži in ima kot predsednik zbornice 5000 evrov plače, se mu še po framskih zdravilih cedijo sline,« je oster framski in rački župan Branko Ledinek. Sicer je slišati, da bi lekarniška zbornica, ki ji poveljuje Miran Golub, izdala dovoljenje za odprtje nove lekarne v Framu, če bi ta stala na drugi lokaciji. Povedano drugače, če bi občina za novo lokacijo našla prostore, ki so od lekarne v Račah oddaljeni 5,1 kilometra, bi nova lekarna lahko odprla svoja vrata. V praksi to pomeni, da ne bi stala v središču Frama, ampak več kot kilometer vožnje po obronkih Pohorja. Ni pomembno, če bi imeli uporabniki težave s prihodom do lekarne, pomembno je, da zadostimo vsem birokratskim predpisom.

Deli s prijatelji