VREMENSKE NEVŠEČNOSTI

Klestila toča, debela kot jajce

Objavljeno 06. maj 2013 13.10 | Posodobljeno 06. maj 2013 13.12 | Piše: Aleksander Brudar

Toča, ki je padala v soboto, je največ škode naredila v občini Mozirje.

Pevka Alya je bila osupla nad velikostjo toče. Foto: Facebook

MOZIRJE, ŽUŽEMBERK – Toča, ki je bila ponekod debela tudi kot jajce ali žogica za golf, je v soboto v par sekundah povzročila ogromno škodo. Najhuje se je razbesnela nad Savinjsko dolino, predvsem nad občino Mozirje, kjer je v nekaj sekundah poškodovala več kot 30 streh stanovanjskih, javnih in gospodarskih objektov. Najslabše so jo odnesle salonitne, saj so tako preluknjane, da jih bo treba v celoti zamenjati. Kot nam je povedal poveljnik PGD Mozirje Milan Kroflič, je bilo v soboto na terenu od štirih popoldne do enih zjutraj 63 gasilcev iz Mozirja in še trije iz PGD Velenja, ki so z avtolestvijo priskočili na pomoč pri prekrivanju streh s folijo. Nič manj dela niso imeli niti včeraj, ko je bilo na terenu 51 gasilcev, ki so morali sanirati še sedem objektov. Toča ni prizanesla niti tamkajšnji osnovni šoli in vrtcu, saj je poškodovala okoli 2000 kvadratnih metrov strehe. Župan občine Mozirje Ivan Suhoveršnik dodaja, da sta stavbi za primere takih ujm zavarovani, tako da bo popravilo krila zavarovalnica. Natančna ocena škode bo znana sredi tedna, jasno pa je, da bo velika. V občini je bilo poškodovanih tudi veliko avtomobilov, da o posledicah na poljih in sadovnjakih ne govorimo. »K sreči krompir in fižol še nista prišla ven. Ostalo je okleščeno na pasovih, kjer je bila toča največja,« še pravi župan. Toča, velika kot oreh, je padala tudi v občinah Ljubno, Braslovče, Šmartno ob Paki in Rečica ob Savinji, kjer so prizadeti poljščine in sadno drevje. Gasilci so morali posredovati v Pšajnovici in Malem Hribu v občini Kamnik, kjer so prekrili poškodovane strehe.

Nekaj škode, predvsem v sadovnjakih in vinogradih, je toča, ki je bila debela kot lešnik ali oreh, povzročila v občini Žužemberk. Po ocenah tamkajšnjega župana Franca Škufce je v sadovnjakih in vinogradih 10- do 50-odstotna. Sreča v nesreči je bilo, da je padala v pasovih in da škode ni povzročala po vsej občini.

V prihodnjih dneh večje toče meteorologi ne pričakujejo

Tudi na Gorenjskem in v Ljubljani je bila veliko presenečenje. Vremenoslovci so namreč napovedovali le nevihte, kakšnih posebnih opozoril o toči ni bilo. »Naenkrat se je stemnilo in nato je začelo udarjati. Po nas je padala kot fižol debela toča. Uživanje na soncu ob popoldanski kavi se je hitro končalo,« nam je sporočila bralka Manja iz Ljubljane, ki je še dodala, da so ljudje v paniki stekli k avtomobilom in jih poskušali zavarovati. Podobno so hoteli storiti številni vozniki na različnih odsekih avtocest, ki so se nespametno ustavljali kar pod nadvozi in sredi predorov. V soboto zvečer se je toča razbesnela nad Vranskim. Bilo je je toliko, da so Darsovi delavci dvakrat plužili štajersko avtocesto na relacijah Vransko–Trojane in Vransko–Šentrupert.

»Toča, predvsem njena velikost, je nekoliko presenetila, nevihte pa so bile pričakovane,« je povedal dežurni meteorolog v Agenciji RS za okolje Benedikt Strajnar. Seveda vse zanima, kakšno vreme se nam obeta ta teden. Strajnar napoveduje, da bo spremenljivo: oblačno z občasnim dežjem. Vmes bodo mogoče kakšne nevihte, a te, kot pravi sogovornik, ne bodo tako močne, »ker bo, prvič, več oblačnosti, ki zavira sončno segrevanje, ki je eden od pogojev za nevihte, in, drugič, v višinah že malenkost hladnejši in manj stabilen zrak. V prihodnjih dneh večje toče ne pričakujemo več.«

Deli s prijatelji