IŠČE SE

Klemenčičeva košarica Bratuškovi tik pred zdajci

Objavljeno 30. december 2013 14.10 | Posodobljeno 30. december 2013 14.10 | Piše: STA, T. L.

Do petka prijave za generalnega direktorja geodetske uprave: na stolček bi moral sesti Gregor Klemenčič, ki pa je dva dni pred nastopom funkcije podal odstopno izjavo.

Poslanka Alenka Bratušek in kandidatka za mandatarko.

LJUBLJANA – Kandidati za generalnega direktorja Geodetske uprave RS (Gurs) lahko še do petka pošljejo prijave za delo na tem položaju. Upravo še vedno vodi Aleš Seliškar, ki je sicer odstopil februarja, a se takrat imenovani vršilec dolžnosti ni odločil prevzeti funkcije.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ki je razpis na spletni strani ministrstva za notranje zadeve objavilo 19. decembra, prijave kandidatov pričakuje do vključno 3. januarja. Generalni direktor bo imenovan za petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja.

Aleš Seliškar, ki je bil do odstopa februarja letos generalni direktor Gursa, ta organ vodi po pooblastilu resornega ministra. Vlada je Seliškarja na podlagi odstopne izjave razrešila 28. februarjem, dan pozneje pa bi moral položaj v. d. generalnega direktorja zasesti Gregor Klemenčič.

Odstop tik pred zdajci

A je Klemenčič dva dni pred nastopom funkcije, na dan, ko je Alenka Bratušek dobila mandat za sestavo vlade, podal odstopno izjavo. Po lastnih besedah je odstopil, ker je presodil, da »v tem trenutku političnega pritiska nove predsednice vlade na stroko« ne bi mogel strokovno in odgovorno voditi geodetske uprave.

Bratuškova je pred tem kot kandidatka za premierko v nagovoru v državnem zboru med drugim dejala, da bo kot predsednica vlade pozvala vse državne uslužbence in visoke državne uradnike, člane nadzornih svetov in uprav, »ki so bili imenovani v času razpadanja sedanje koalicije, marsikdaj mimo meril, ob spornih referencah, konfliktu interesov ali celo etično spornih potezah«, da sami odstopijo. S tem jim je, kot je dodala, želela dati možnost, da »častno odidejo s položajev, ki so jih zasedli nečastno, predvsem zato, ker spadajo v krog ene same politične stranke«.

Klemenčič, ki je bil med drugim kandidat SDS za mestnega svetnika v Novem mestu, je dejal, da si ne dovoli očitkov političnega imenovanja in napada na njegovo strokovnost na področju geodetske stroke.

Deli s prijatelji