PREPOVED – DA ALI NE?

Klemenčičeva izjava ne drži, pravi prvi mož policije

Objavljeno 31. marec 2014 16.22 | Posodobljeno 31. marec 2014 16.22 | Piše: STA, T. L.

Tudi Veniger zanika Klemenčičeve trditve o tihi prepovedi sodelovanja med policijo in KPK.

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič

LJUBLJANA – Generalni direktor policije Stanislav Veniger odločno zanika trditve prejšnjega predsednika KPK Gorana Klemenčiča, da je imel v času ministrovanja Vinka Gorenaka prepoved komuniciranja s KPK. Če bi to držalo, potem policija v preteklih letih ne bi posredovala komisiji več pobud za različna srečanja, so sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU).

Klemenčič o tihi prepovedi na policiji

Klemenčič je namreč za Večer dejal, da v času ministrovanja Gorenaka ni bilo možnosti, da bi komisija z generalnim direktorjem policije Venigerjem navezala kakršne koli stike, saj da je v njegovem uradu obstajala tiha prepoved komunikacije z njimi.

GPU: Policija komisiji predlagala redno letno srečanje

Pri GPU navajajo, da sta si policija in njen generalni direktor ves čas prizadevala za krepitev sodelovanja s KPK – in si bosta tudi v prihodnje. Poudarjajo tudi, da je policija komisiji predlagala redno letno srečanje, ki bi moralo biti že v začetku decembra 2011 v skladu z določbami sporazuma o sodelovanju med KPK in policijo, a ga je predsednik komisije dan pred srečanjem zaradi drugih obveznosti odpovedal oz. predlagal, da se prestavi na drug termin. Ker komisija ni predlagala novega termina, je policija konec novembra 2012 v času, ko je bil Veniger že generalni direktor policije, ponovno predlagala nova možna termina za srečanje, ki se je dejansko zgodilo sredi decembra 2012.

Sestanka so se udeležili generalni direktor policije Veniger s sodelavci in direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge pri ministrstvu za zdravje Miroslav Žaberl. Kot navajajo pri GPU, so se na sestanku strinjali glede korektnega sodelovanja, predvsem med kriminalistično policijo in KPK pri obravnavi konkretnih zadev in na področju usposabljanj. Na tem sestanku je Veniger tudi predlagal, da se vodstvo komisije povabi na enega izmed širših kolegijev, kjer so prisotni tudi direktorji policijskih uprav, da bi sodelovanje še izboljšali. Če bi Veniger imel kakršno koli prepoved komuniciranja, tega sestanka in predloga ne bi bilo, so zapisali.

Na sejo širšega kolegija ga najprej ni bilo

Klemenčič se je udeležil seje širšega kolegija generalnega direktorja policije konec aprila lani, kjer je bilo sprejeto, da se predstavnik komisije zaradi izboljšanja sodelovanja na področju preprečevanja in odkrivanja korupcije povabi na kolegije direktorjev policijskih uprav, kjer so navzoči tudi komandirji policijskih postaj, in da se predsednik komisije povabi še na širši kolegij generalnega direktorja policije lansko jesen. Klemenčiča so tako povabili na sejo širšega kolegija direktorja, ki je bila konec lanskega novembra, a se seje ni udeležil. Predstavnik komisije pa se je skladno s sprejetim sklepom udeležil širših kolegijev vseh osmih direktorjev policijskih uprav, in sicer v letu 2013 in 2014.

Iz opisanih dejavnosti izhaja, da je policija vlagala precej truda v krepitev sodelovanja s protikorupcijsko komisijo in si bo za to prizadevala tudi v prihodnje. Na Klemenčičeve izjave se je že v soboto odzval tudi nekdanji notranji minister Gorenak in jih zavrnil kot manipulativne in izmišljene.

Deli s prijatelji