KPK

Klemenčiča niso našli, njegove namestnike pa

Objavljeno 04. februar 2014 16.19 | Posodobljeno 04. februar 2014 16.19 | Piše: STA, T. L.

Za predsednika KPK ni predlagan nihče, zato bo Pahor postopek ponovil v celoti, medtem ko je za namestnike predsednika predlaganih šest kandidatov.

Brez ustreznega institucionalnega okvira omejevanja koruptivnosti nekaterih nosilcev ekonomske in politične moči na državni in lokalni ravni smo obsojeni na »životarjenje, ciklične regresije in recesije«, je opozoril Klemenčič.

LJUBLJANA – Izbirna komisija za novo vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) predsedniku republike Borutu Pahorju ne predlaga nobenega kandidata v imenovanje za predsednika KPK. Zato mora Pahor za ta položaj v celoti ponoviti postopek. Za podpredsednika KPK komisija predlaga šest kandidatov, Pahor pa bo izbral dva, so sporočili iz njegovega urada.

Kdo so kandidati za namestnika?

Izbirna komisija je ugotovila, da je od 55 kandidatov, kolikor se jih je potegovalo za funkcijo v novem ožjem vodstvu KPK, 35 kandidatov izpolnjevalo pogoje, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Komisija je skladno z zakonodajo dolžna oceniti tudi primernost kandidatov, zato je Pahorju posredovala seznam kandidatov za namestnika predsednika KPK. Za ta položaj predlaga Jurija Fermeta, Jožefa Kovača, Uroša Novaka, Darka Stareta, Jožico Vavpotič Srakar in Almo Maruško Sedlar.

Ker izbirna komisija Pahorju nikogar ni predlagala za predsednika KPK, je predsednik dolžan za ta položaj v celoti ponoviti postopek. Odločil se je, da bo za namestnika predsednika komisije izbral dva, kakor to določa zakon. Odločil se bo med predlaganimi šestimi kandidatkami in kandidati, so zapisali v Pahorjevem uradu.

Pahor že takoj v akcijo

Pahor bo takoj sprožil vse potrebne korake za novi postopek javnega poziva za izbiro predsednika KPK. Rok za zbiranje predlogov za predsednika KPK v skladu z zakonom ne sme biti krajši od 14 in ne daljši od 30 dni. V tem času se mora hkrati ponoviti tudi postopek za sestavo izbirne komisije. Tokratna komisija, ki jo je vodila Polona Kovač, je namreč svoje delo končala v ponedeljek zvečer in s tem zaključila svoj mandat.

V uradu predsednika republike navajajo, da je mogoče, da se bodo predstavniki treh vej oblasti in nevladnih organizacij odločili za iste člane izbirne komisije, lahko pa se odločijo tudi drugače. Izbirna komisija izvede postopek izbire primernih kandidatov v roku 30 dni od poteka roka za zbiranje kandidatur.

Pahor in Kovačeva sta se sicer strinjala, da bi bilo po koncu dela izbirne komisije na prošnjo predsednika republike smiselno, da se prihodnji teden sestanejo in pogovorijo o delu ter ugotovitvah.

V času postopkov za imenovanje novega senata KPK zdajšnji senat pod vodstvom predsednika Gorana Klemenčiča v celoti in z vsemi pooblastili opravlja svoje delo, poudarjajo v Pahorjevem uradu. V tem smislu zaradi postopka izbire novega vodstva naloge KPK niso v ničemer omejene ali neizpolnjene.

Predsednik Republike Slovenije si v času, ko bo lahko dokončno imenoval celotno novo vodstvo KPK, prizadeva, da bi izpolnil obljubo glede implementacije predlogov sedanjega vodstva KPK o ustreznejšem pravnem sistemu za preprečevanje in kaznovanje korupcije, še navajajo v uradu predsednika republike.

Deli s prijatelji