UGOTOVITVE

Klemenčič: Župan je ravnal koruptivno

Objavljeno 10. oktober 2012 14.02 | Posodobljeno 10. oktober 2012 13.54 | Piše: P. J.

Župan Žužemberka Franc Škufca je nekdanjima podžupanoma omogočil izplačilo 10.000 evrov, ugotavlja KPK.

LJUBLJANA – »Župan Žužemberka Franc Škufca je s svojim ravnanjem izpolnil vse znake korupcije po 1. točki 4. člena ZIntPK,« so ugotovili v Klemenčičevi komisiji za preprečevanje korupcije.

Zaposlen je v podjetju, ki je dobilo posel 

Koruptivno je ravnal, ko je kršil dolžno ravnanje pravočasne sklenitve veljavne pogodbe za izvajanje šolskih prevozov. Pri javnem razpisu je kršil načela zagotavljanja konkurence in s tem omogočil pridobitev posla podjetju FS, d. o. o., v katerem je tudi sam zaposlen. V tem primeru je tudi kršil določbe o dolžnem izogibanju nasprotju interesov.

Župan je ravnal koruptivno tudi, ko je nekdanjima podžupanoma omogočil izplačevanje plačila za opravljanje podžupanske funkcije in izplačevanje sejnin za udeležbo na sejah občinskega sveta. S tem jima je zagotovil finančno korist za več kot 10.000 evrov bruto.

Službeni avto v zaseben namene

Obravnavali so tudi prijavo zaradi zasebne uporabe službenega vozila. »Z vidika integritete javnega funkcionarja je tudi nedopustno, da župan za službeni avtomobil, ki ga uporablja v zasebne namene, ni plačeval vseh bonitet in iz njih izhajajočih davkov, z vidika integritete občine pa ni dopustno, da teh bonitet ni pravilno obračunala in da še vedno ni sprejela ustreznega pravilnika glede uporabe službenega vozila, glede plač in drugih prejemkov občinskih funkcionarjev pa je pravilnik sprejela šele po štirih letih od spremembe zakona.«

Deli s prijatelji