PRED KAMERO

Klemenčič zaman vabil predstavnike Janševega odbora

Objavljeno 06. november 2014 13.15 | Posodobljeno 06. november 2014 12.41 | Piše: T. L.

Pravosodni minister meni, da pri protestnikih, ki se zbirajo pred sodno palačo, ne gre za odbor za varstvo človekovih pravic, ampak je odbor v funkciji enega samega politika.

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič

LJUBLJANA – »Ta država se, verjamem, 20 let tranzicije, s pravosodjem ni zadosti ukvarjala. Ukvarjali smo se z ekonomijo, s približevanjem različnim evroatlantskim organizacijam, pravna država pa je bila od sprejetja ustave na obrobju skoraj vsakokratne politike. In danes smo, kjer smo. Ampak poglejte, pred petimi leti smo se spraševali, kje so hišne preiskave zoper tajkune in tako naprej. Danes so tu. Te zadeve prihajajo na sodišče,« je na vprašanje, kateri del nezaupanja v slovensko sodstvo je upravičen za oddajo Odmevi na nacionalni televiziji odgovoril pravosodni minister Goran Klemenčič.

Meni, da je pravosodni sistem še vedno preveč zaprt in premalo odziven, se pa stvari počasi izboljšujejo. Ne dovolj hitro in optimalno, je še dodal. 

Odbor v funkciji enega samega človeka

O protestnikih, ki se vsakodnevno zbirajo pred sodno palačo in skandirajo proti Klemenčiču in Masleši, pa pravosodni minister pravi, da ima vsakdo pravico do svobodnega zbiranja, to je legitimna pravica do izražanja mnenj ter da proti temu nima nič. »Vendar pa menim, da to ni odbor za varstvo človekovih pravic, ampak je odbor v funkciji enega samega politika. In dodal bi še nekaj: dvakrat sem predstavnike odbora pred kamerami in iz oči v oči povabil na pogovor na ministrstvo. Enkrat sem povabil tudi profesorja Šturma. Nihče se ni odzval.«

Žal mu je, ker se ta revolt ne nanaša na krepitev pravne države, ki se krši tudi v sodnih postopkih, ampak se nanaša na eno samo osebo in je po Klemenčičevem mnenju popolnoma spolitiziran. »A je legitimen,« dodaja.

Zaradi KPK grenkoba, okrcal pa je Pahorja

Kaj pa Komisija za preprečevanje korupcije? Do burnega aktualnega dogajanja v KPK se težko opredeljuje, pravi. »Z veliko grenkobe, ker se čutim deloma soodgovornega s tem, kar smo naredili, ko smo odstopili.« Upa, da se bodo, po domače povedano, spravili k sebi. Dodaja, da se pogosto sprašuje, koliko je prejšnje vodstvo KPK soodgovorno za današnje stanje v tej komisiji zato, ker je odstopilo.

Okrcal pa je tudi predsednika republike Boruta Pahorja, češ da bi glede na dogajanje »kakšno« lahko rekel tudi tisti, ki jih je imenoval. Mimogrede, Pahorjeve zadolžitve danes predvidevajo obisk vodstva Državne volilne komisije (DVK). Pahor se bo med drugim zahvalil komisiji, ki je v letošnjem letu brezhibno izvedla evropske, parlamentarne in lokalne volitve ter referendum. Ali natančneje, zahvalil se jim bo za delo, za katerega so plačani ... Z vodstvom DVK se bo pogovoril tudi o njihovih izkušnjah ter nasvetih za morebitne prilagoditve volilnih opravil v prihodnje.
 

Deli s prijatelji