INTERPELACIJA

Klemenčič: Uspešno sem ubranil svoje delo, ki pa ni končano

Objavljeno 17. november 2017 22.30 | Posodobljeno 17. november 2017 22.30 | Piše: STA, A. L.

Interpelacijo je podprlo 18 poslancev iz vrst SDS in NSi, 47 poslancev pa je glasovalo proti ministrovi razrešitvi.

Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič.

LJUBLJANA – Pravosodni minister Goran Klemenčič meni, da je na interpelacijski seji uspešno ubranil svoje delo. Napovedal je, da se bodo načrta dela držali. Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je po seji poudaril pomen interpelacij, ki da so politično orožje opozicije, njeno zdravilo za koalicijo in ministra, da razmisli o svojem delu.

Poslanci so danes po več kot 10-urni razpravi zavrnili predlog SDS za razrešitev ministra Klemenčiča. Interpelacijo je podprlo 18 poslancev iz vrst SDS in NSi, 47 poslancev pa je glasovalo proti ministrovi razrešitvi.

Bolečine ni bilo

Minister je po seji v izjavi novinarjem zatrdil, da ga nobena kritika, med katerimi so bile tudi take na osebni ravni, ni posebej zabolela. »Po več kot 300 poslanskih vprašanjih v zadnjih treh letih, več kot 30 izrednih sejah in po tej interpelaciji me nič več ne preseneti. Mislim, da sem uspešno ubranil svoje delo, ki pa zame nikakor še ni končano.« Klemenčič sicer ni želel dejati, ali je šlo pri interpelaciji za merjenje moči pred parlamentarnimi volitvami, meni pa, da je bila interpelacija pričakovana.

(Ne)uspešnost interpelacij

Poslanec SDS Vinko Gorenak je po seji v izjavi novinarjem poudaril, da je interpelacija politični akt, politično orožje opozicije. »Vsi tisti, ki razmišljajo o tem, ali se jo izplača vložiti ali ne ter objavljajo podatke o uspelih ter neuspelih interpelacijah, pravzaprav ne počno prav,« je prepričan. Glede na razmerje oz. število koalicijskih in opozicijskih poslancev so po njegovih navedbah možnosti za uspeh interpelacije v parlamentarni demokraciji vedno majhne, kar pa ne pomeni, naj opozicija interpelacij ne uporablja. »Če jih ne bo, bomo imeli v DZ enoumje in tudi razvoja ne bo.«

Gorenak se strinja, da interpelacija tudi za ministra ni lahka stvar, ampak osebni stres. A interpeliran minister po njegovih navedbah razmišlja o tem, kaj je naredil prav in kaj ne oz. kaj bo delal v prihodnje. »To je aspirin, ki ga opozicija položi v usta koalicije, ko to zdravilo potrebuje,« je pojasnil Gorenak in ocenil, da je Klemenčič to zdravilo potreboval. Na vprašanje, ali lahko od SDS do konca mandata pričakujemo še kakšno interpelacijo, je odgovoril z besedami, da se vedno odločajo na osnovi dejstev in dogodkov. »Če bomo ocenili, da je to potrebno, bomo to tudi naredili.«

Proti Klemenčiču je SDS interpelacijo vložil zaradi »zavajanja javnosti glede ravnanja Komisije za preprečevanje korupcije« (KPK) v primeru suma pranja denarja prek NLB ter odgovornosti za izgubo zaupanja v funkcijo ministra in pravosodje.

Deli s prijatelji