NAPOVED

Klemenčič pred slovesom pripravlja še en veliki pok

Objavljeno 29. november 2013 19.50 | Posodobljeno 29. november 2013 19.51 | Piše: P. J.

Na novinarski konferenci, kjer je celotno vodstvo KPK podalo odstop, so napovedali, da se bodo lotili še ene velike zadeve.

Predsednik KPK Goran Klemenčič.

LJUBLJANA – »Do konca mandata bomo zaključili še eno veliko zadevo na področju zdravstva,« je ob napovedi odstopa dejal Goran Klemenčič. Kot so v odstopajočem vodstvu dejali, je edini namen, ki je še ostal, začeti javno razpravo, kdo nam je ukradel državo.

Klemenčič je povedal, da si bodo do imenovanja nove komisije prizadevali rešiti še nekatere odprte zadeve. Komisijo bodo sicer vodili, dokler ne bo imenovano novo vodstvo, vendar najpozneje do 1. marca prihodnje leto.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sicer pod vodstvom Klemenčiča razkrila več afer. Januarja je pri nadzoru premoženja predsednikov strank ugotovila, da sta predsednika SDS in PS kršila protikorupcijsko zakonodajo. Njene ugotovitve so pokazale, da Zoran Janković ni prijavil najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, Janez Janša pa naj ne bi znal pojasniti za 210.000 evrov premoženja. Ugotovitve KPK so na neki način tudi povzročile razpad vlade Janeza Janše.

Kaj so bili razlogi vodstva KPK, da se je odločilo za odstop, preberite tukaj.

Komisija pa se je v teh dneh pod drobnogledom znašla tudi zato, ker ji minister za infrastrukturo ni prijavil podjetja Lastinski, ki je v njegovi lasti. KPK, pa čeprav je Samo Omerzel minister že osem mesecev, ni opazil niti pozval ministra, naj premoženje prijavi. Minister se je sicer včeraj branil, češ da je premoženje prijavil, vendar KPK ni ažuriral podatkov. Čeprav so bili pozivi k odstopu ministra v teh dneh vse glasnejši, se minister tudi danes ni odločil, da bi podal odstop, so pa zato odstopili Klemenčičevi.

Deli s prijatelji