POTRJENO

Klemenčič potrdil: Simčič je zavajal

Objavljeno 08. marec 2012 13.17 | Posodobljeno 08. marec 2012 13.17 | Piše: D. P., STA

Na komisiji so sklenili, da državnemu zboru predlagajo oblikovanje in sprejem kodeksa poslanske etike.

Goran Klemenčič

LJUBLJANA – Protikorupcijska komisija je ugotovila, da poslanec Ivan Simčič ni pridobil pete stopnje izobrazbe na hrvaški srednji šoli, kot trdi sam. Simčič je v pravnem prometu uporabljal neverodostojno spričevalo srednje šole, po medijskem razkritju te okoliščine pa kot poslanec ni ravnal v skladu s pričakovano stopnjo etike in integritete, ugotavljajo.

Pregledal dokumentacijo

Senat komisije za preprečevanje korupcije, ki je postopek v zvezi s poslancem Desusa Simčičem začela na lastno pobudo, je odločitev sprejel danes po pregledu vse dokumentacije, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik komisije Goran Klemenčič. Ob tem je poudaril, da zavajanje z neverodostojno listino ni skladno s pričakovano integriteto državnega zbora (DZ) in da tudi ni nepomembno, da javnosti in volivcem te okoliščine niso bile znane ob državnozborskih volitvah.

Klemenčič presenečen

Kot pravi Klemenčič, je tudi nevzdržno dejstvo, da »za zavrnitev očitkov poslanec sam ne stori tega, kar se od javnega funkcionarja upravičeno pričakuje«. Na komisiji so med drugim danes sklenili tudi, da DZ predlagajo oblikovanje in sprejem kodeksa poslanske etike oz. ustrezno dopolnitev zakona o poslancih ali poslovnika DZ po vzoru drugih držav z ustaljeno demokratično tradicijo.

Deli s prijatelji