SESTAVLJANJE VLADE

Klemenčič ne bo 
dal vladi pečata?

Objavljeno 10. september 2014 10.23 | Posodobljeno 10. september 2014 10.23 | Piše: Jadran Vatovec

Je moral Cerar čakati do zadnje sekunde, da je uvidel napako s kandidatom Pfeiferjem?

Dr. Miro Cerar mlajši med poslanci SMC: nekateri se sprašujejo, kako to, da med njegovimi ministri le ne bo dr. Bojana Dobovška. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA –Na prvi vtis bi lahko celo še kdo pomislil, da bo poseben pečat ministrski ekipi premierja mag. Mira Cerarja mlajšega dalo to, da bo v fotelju pravosodnega ministra sedel prav mag. Goran Klemenčič, nekdanji državni sekretar notranje ministrice Katarine Kresal in poznejši kontroverzni predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Seveda ne gre za to, kar si o Klemenčičevem vodenju KPK mislita predsednik SDS Janez Janša ali ljubljanski župan Zoran Janković: o tem, kaj si je privoščila KPK pod Klemenčičevem vodstvom, je več kot pomenljivo že večkrat odkrito spregovoril njen prvi predsednik Drago Kos. Kakor koli, kaže, da bo zares poseben pečat novi vladni ekipi da(ja)la predvsem tako imenovana gospodarska skupinica ministrov z Jožefom Petrovičem na čelu.

Ne glede na to, ali se bodo na začetku predstavniki delodajalcev in sindikatov tej skupinici še pragmatično dobrikali, bomo v bližnji prihodnosti posledice njene uspešnosti ali »uspešnosti« občutili prav vsi, od realnega gospodarskega sektorja in javnega sektorja do slehernega davkoplačevalca. Bomo po resda po novem imeli kar šestnajst ministrov (več kot smo jih imeli doslej) ter dve ministrstvi brez listnice, za Slovence po svetu ter za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Med novimi ministri jih je precej, ki so bili že člani ministrskega zbora mag. Alenke Bratušek. Tako da je nova vlada vendarle nekakšen podaljšek, nekakšno nadaljevanje prejšnje. Skratka, da sta se novi predsednik vlade in njegova SMC odločila – nekateri se sprašujejo, ali sta se res sama za to odločila –, da bosta za šefa pravosodnega resorja predlagala prav Klemenčiča, nam pove samo to, da se kot domnevna zagovornika nekonfliktnega parlamentarnega prizorišča še nista pripravljena odreči ideološko-političnim delitvam in zdraham. Čeprav je SMC na volitvah dobil tako zajetno podporo volivcev tudi zato, ker je trdila, da se jim želi odreči in se jim bo. Klemenčiča bo nova koalicija lahko uporabljala kot rdečo cunjo (s predlogi in stališči novega pravosodnega ministra bo namreč lahko poljubno pomahala pred opozicijskim »bikom« in ga dražila) ali pa ga morala zamenjati še pred koncem mandata svoje vlade. Konec koncev je Klemenčič predčasno odstopil že kot državni sekretar MNZ in kot predsednik KPK. 


Ministrica s šamansko akademijo

SMC in dr. Miro Cerar mlajši sta se odločila, da bosta za ministrico brez listnice za razvoj, strateške projekte in kohezijo predlagala soavtorico svojega vladnega programa, lastnico svetovalnega podjetja Vibacom, inovatorko mag. Violeto Bulc, ki je magistrirala na ameriški Golden Gate University. V Kaliforniji je uspešno končala tudi akademijo borilnih veščin. Potem se je za nekaj časa zaposlila v Silicijevi dolini, kjer je sodelovala pri postavljanju širokopasovnih omrežij. Bulčeva ni bila samo prvakinja v metu kopja, uspešno se je ukvarjala še z atletiko in košarko.

image

Mag. Violeta Bulc: čeprav brez listnice, je med trdnejšimi členi Cerarjeve verige. Foto: Leon Vidic

V Slovenijo je domnevno prav ona prva pripeljala inovativno novinarstvo. In niti to še ni vse. Obiskovala je tudi šamansko akademijo na Škotskem. Že pred nekaj leti pa je v nekem intervjuju pojasnila, da ne razume, zakaj toliko ljudi pri nas tarna, da je vse v razsulu, da nič ne funkcionira: »Sama vidim stvari res povsem drugače. Okoli mene vse brsti, se razvija, je prodorno.«

Petrovič novi gospodarski minister

Toda vrnimo se k gospodarski skupinici, mogoče bi jo bilo res bolje imenovati Mramor-Petrovičeva skupinica ministrov. Med člane te skupinice kaže prištevati nekdanjega in novega finančnega ministra dr. Dušana Mramorja, novega gospodarskega ministra Jožefa Petroviča, ministrico brez listnice mag. Violeto Bulc, pa tudi (ne, ne samo posredno) novega starega kmetijskega ministra mag. Dejana Židana in novo zdravstveno ministrico Milojko Kolar. Če se zadržimo pri najbolj svežem imenu: Petrovič je univerzitetni diplomirani ekonomist, na zadnjih državnozborskih volitvah je v Posavju kandidiral za poslanca SMC. Pravi, da je za njim 30 let aktivnega dela v gospodarstvu. Med drugim je bil izvršni direktor veleprodaje v Petrolu in predsednik uprave družbe Delo prodaja, kjer je navezal (najmanj poslovne) stike z Bojanom Petanom (DZS), za slednjega pa je znano, da je tesno povezan z Gregorjem Golobičem. Trenutno je Petrovič direktor družbe Unichem, vodilnega slovenskega podjetja v izdelavi visokokakovostnih sredstev za nego in zaščito rastlin s poudarkom na ekološkem vrtnarjenju... In zakaj se je na hitro od mesta kandidata za gospodarskega ministra poslovil Ervin Pfeifer, ki je bil še nekaj ur pred vloženo kandidatno listo na Cerarjevem seznamu, nato pa se je na njem na hitro znašel Petrovič?

V NLB je bil Pfeifer do leta 2010 direktor centra za ekonomiko in razvoj organizacije, zadolžen za gradnjo nove poslovne stavbe v Sarajevu. NLB je po poročanju Radia Slovenija takrat dal posojila bosanski družbi, zadolženi za projekt, a je naložbo zmanjšal zapletov z bosanskimi partnerji. V poslu, ki je začel teči leta 2007 in za katerega je NLB že plačal 22 milijonov evrov, je bil neposredno udeležen. Proti njemu sicer ni bilo vloženih ovadb, vendar naj bi bil ta primer eden izmed razlogov za odločitev takratne agencije za upravljanje kapitalskih naložb, da ustavi njegovo imenovanje na čelo Slovenskih železnic. Je tudi lastnik družbe Avanton in se je zadnja leta kljub recesiji (pomajkanju denarja) zelo uspešno uveljavljal kot gospodarski svetovalec. No, iz časov, ko je še bil v NLB, se ga nekateri spomnijo, da je veliko časa in energije porabil za to, da je svojega jeklenega konjička parkiral čim bliže avtomobilu tedanjega direktorja NLB Marjana Kramarja, bolj znanega po vzdevku Odpravnina. Veljal je torej za nesojenega predsednika uprave Slovenskih železnic, ni pa najbrž tako zelo znano, da so ga nekateri hoteli v upravi Petrola ali vsaj Telekoma. Neka gospa, ki je pozneje zajadrala v diplomatske (veleposlaniške) vode, ga je v času Pahorjeve vlade nekaterim ministrom ponujala kot zelo perspektivnega gospodarskega strokovnjaka, ki ima že vnaprej zagotovljeno podporo Foruma 21. A Pfeifer je pač zgodovina, še preden je postal realnost. 

Deli s prijatelji