IZJAVA

»Klemenčič je zavestno in naklepno zlorabil položaj«

Objavljeno 24. september 2013 19.43 | Posodobljeno 24. september 2013 19.43 | Piše: STA, P. J.

Nastopi Vaska Simonitija, Bernarda Brščiča in Franceta Cukjatija na javnih tribunah naj bi bili sporni.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič.

LJUBLJANA – Zbor za republiko (ZZR) je začel intenzivno kampanjo obveščanja EU o razmerah v državi, je danes dejal Vasko Simoniti. Skupaj z Bernardom Brščičem in Francetom Cukjatijem je opozoril zlasti na ravnanje predsednika KPK Gorana Klemenčiča, pri katerem gre po Simonitijevi oceni za »zavestno in naklepno zlorabo položaja«, zaradi česar bi moral odstopiti.

Laži, ki jih pišejo

ZZR je po objavi poročila KPK glede premoženjskega stanja predsednikov političnih strank organiziral vrsto javnih tribun, na katerih so svoja stališča podali tudi predstavniki zbora. KPK pa je februarja letos zaradi izjav, izrečenih na teh tribunah, na tožilstvi v Ljubljani in Mariboru podal več predlogov za pregon.

Med ovadenimi sta tudi Cukjati in Brščič, ki sta na današnji novinarski konferenci pojasnila kontekst izrečenih izjav. Cukjati, ki je bil zaradi suma žalitve že na zaslišanju, naj bi na zborovanju 31. januarja v Lenartu dejal, da je KPK pravzaprav »komisija za diskreditacijo«, in njeno ravnanje označil za »perfidni sistem lansiranja laži«.

Cukjati se strinja tema izjavama. Povzel je širše družbeno dogajanje, ki se je začelo z demonstracijami v Mariboru, doseglo vrhunec s poročilom KPK in bilo po besedah Cukjatija v nekaterih medijih pospremljeno s številnimi lažmi o predsedniku SDS Janezu Janši in njegovi družini. Preprosti državljani si enostavno ne morejo misliti, da lahko nekdo v časopisu zapiše takšne laži, je dejal Cukjati.

»Natikanje nagobčnika svobodomiselnim posameznikom«

Brščič povabilo policije na pogovor pričakuje v naslednjih dneh. Kot je pojasnil, naj bi bil inkriminiran njegov nastop na tribuni zbora v Ribnici 4. februarja. Komisijo je verjetno zmotila trditev, da je umestitev komisije z vidika ustavnopravne ureditve problematična, saj izdaja načelna mnenja, ki nimajo pravnih, ampak politične posledice, in da deluje s pozicije moralnega arbitra, je povedal.

Ob tem je poudaril, da v svojem nastopu na tribuni niti za trenutek ni zdrsnil v osebno obračunavanje, ampak se je držal stvarnih problemov delovanja komisije in njene umeščenosti v ustavnopravno ureditev. Zato je bil zaprepaden, da je to zmotilo osebe v komisiji in da leta 2013 »govorimo o verbalnem deliktu«.

Po njegovi oceni gre pri ovadbah za nesprejemljivo zlorabo državnih institucij s ciljem utišanja kritike in zastraševanja drugače mislečih, za »natikanje nagobčnika svobodomiselnim posameznikom«, na kar pa ne pristaja. Klemenčič s svojim ravnanjem po besedah Brščiča »izkazuje zelo jasne totalitarne popadke«.

Tudi nekdanji minister za kulturo Simoniti v ravnanju Klemenčiča prepoznava istovetenje s totalitarnimi idejami, zaradi česar pristojne organe poziva, da po uradni dolžnosti proti njemu uvedejo postopke.
 

 
Deli s prijatelji