UGOTOVITEV

Klemenčič: Glavni problem pri korupciji so slovenske vladajoče elite

Objavljeno 06. maj 2013 19.30 | Posodobljeno 06. maj 2013 19.30 | Piše: M. U., STA

Veliko napak na področju preprečevanja ekonomskega kriminala.

Predsednik KPK Goran Klemenčič.

LJUBLJANA – Slovenija je na področju preprečevanja korupcije in ekonomskega kriminala naredila veliko napak, a se v zadnjih letih stvari spreminjajo, vendar še vedno počasi in premalo, je na Fakulteti za upravo dejal predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič. Najprej si je, kot pravi, treba probleme priznati in nato pristopiti k rešitvam.

Resen problem s sistemsko korupcijo

Na okrogli mizi kluba diplomantov ljubljanske Fakultete za upravo Korupcija in klientelizem v slovenski družbi je Klemenčič izpostavil, da imamo v Sloveniji resen problem s sistemsko korupcijo. Ta problem imamo po njegovem prepričanju zaradi zgodovinskih danosti in upravljanja gospodarskih družb v lasti države in lokalnih skupnosti. Sicer smo, kot pravi, »družba, ki se odziva na ekscese, jih pa ne preprečuje«. Kot je opozoril, so ključni problem pri sistemski korupciji slovenske elite, ki še vedno vladajo, zato je po njegovem prepričanju treba hoditi na volitve, da pride do sprememb.

Nujno vzpostaviti okolje, kjer bodo korupcijska tveganja obvladana

V Sloveniji je transparentnost nizka, predvsem na področju razpolaganja z javnim denarjem in na področju zaposlovanja. Tu je bilo, kot poudarja, storjenega izrazito premalo. Po njegovih besedah je področje upravljanja kapitalskih naložb države danes nesporno med najbolj skorumpiranimi. Poleg tega je Klemenčič še izpostavil, da ni želje po spremembi protikorupcijske zakonodaje, ki je premalo učinkovita. Do tega po njegovem mnenju prihaja, ker protikorupcijsko zakonodajo sprejemajo ljudje, ki se bojijo samoomejevanja in nadzora nad svojim premoženjem, bo pa zato premoženje predsednika komisije za preprečevanje korupcije pregledala parlamentarna mandatno-volilna komisija.

Deli s prijatelji