OSTRO

Klemenčič: Fišer bo težko opravljal svoje delo

Objavljeno 28. maj 2015 17.40 | Posodobljeno 28. maj 2015 17.45 | Piše: T. L.
Ključne besede: Goran Klemenčič

Nimam pristojnosti, da bi odpoklical Fišerja: če bi jih imel, bi to danes storil, je dejal pravosodni minister.

Goran Klemenčič

LJUBLJANA – O zadevi Fišer je po seji vlade javno spregovoril pravosodni minister Goran Klemenčič. Minister je zavzel ostro stališče do generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, ki po izbruhu afere v povezavi z imenovanjem Boštjana Škrleca in ugotovitvah petih državnih institucij o kršitvah zakona ne bo odstopil.

»Nimam pristojnosti, da bi odpoklical Fišerja: če bi jih imel, bi to danes storil,« je dejal pravosodni minister.

Minister pravi, da se vlada do zadeve Fišer ni želela opredeljevati do sprejema odločitve državnotožilskega sveta (DTS), ki je edino pristojno telo, da pozove generalnega državnega tožilca k odstopu. »Prav pa je, da postavimo piko na i, čeprav te pike očitno ne bomo postavili.«

DTS je edini pristojen za predlaganje razrešitve generalnega državnega tožilca, je ponovil Klemenčič. »Njegovo petkovo odločitev je potem treba spoštovati. Ne glede na to, kaj o tem mislimo. Spoštovanje odločitve pa ne pomeni, da je ne smemo komentirati.« Pravi, da je pričakoval, da bo odločitev dobro obrazložena. »Tega nisem dočakal. Obrazložitev je skopa. Izjemno skopa. Nasproti pričakovanjem, vendar legitimna. DTS se je opredelil le do dejstev, ne pa do odločitev drugih organov. Ne pristajam kot minister, da je vsako podajanje mnenja avtomatično pritisk na delo tožilstva ali generalnega državnega tožilstva.« Dodal je, da je nesporno, da so v zadevi Fišer nekateri politiki in stranke prestopili mejo. »Ni pa res, da vsaka kritika že pomeni napad na delo tožilstva.«

Napake enega človeka ne pomenijo napake celotnega tožilstva, kot tudi uspehi tožilstva niso zasluga le enega človeka, je bil jasen minister. 

Politiki in nekatere stranke so v tem primeru prestopili mejo primernega, pravi Klemenčič, vendar pa je po njegovem mnenju Fišer kršil zakon z izjavami o Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Zakon namreč ne dovoljuje neprimernega, nedostojnega ali žaljivega izražanja do drugih državnih organov in drugih oseb, je rekel Klemenčič. 

80. člen zakona o državnem tožilstvu namreč med kršitve državnotožilske dolžnosti uvršča tudi neprimerno, nedostojno ali žaljivo obnašanje ali izražanje v zvezi z opravljanjem državnotožilske službe ali zunaj nje. Fišer pa je v razmerju do KPK za Klemenčiča storil prav to.

Kar se tiče pobud glede spremembe zakonodaje, ki so se pojavile v primeru Fišer, je Klemenčič dejal, da znova ponavlja, da se v njegovem mandatu zakonodaja ne bo spreminjala zaradi enega človeka. Do Fišerjevega ravnanja je kritičen ne zato, ker je bil zakon kršen, ampak zaradi okoliščin, sosledja okoliščin in motiva. 

»Menim, da bo državni tožilec težko opravljal svoje delo, ampak samo od njega je odvisno, da se opredeli in odloči. Ker pa se je odločil, da vztraja, pa zagotavljam, da bomo sodelovali korektno in profesionalno,« je napovedal in dodal, da si bo ministrstvo prizadevalo za večjo transparentnost in odgovornost. »Noben sistem ne more postati talec enega človeka.«

Deli s prijatelji