O NEPRAVILNOSTIH

Klemenčič ali Kos? Cerar (še) stoji za Klemenčičem

Objavljeno 13. november 2014 18.42 | Posodobljeno 13. november 2014 18.42 | Piše: STA, T. L.

Jože Tanko Klemenčiču očita netransparentno ravnanje v času vodenja KPK, kar da je ugotovilo tudi računsko sodišče. Vlada odgovarja, da večina nepravilnosti sega v čas pred Klemenčičem.

Tudi to, da se ukvarjajo z vprašanjem poslovanja družbe Escape Romana Horvata, partnerja Dimičeve, ni zaupen podatek.

LJUBLJANA – Minister za pravosodje Goran Klemenčič uživa polno zaupanje premierja Mira Cerarja in celotne vlade, so v odgovoru na poslansko vprašanje Jožeta Tanka zapisali v vladi. Vodja poslanske skupine SDS Klemenčiču namreč očita netransparentno ravnanje v času njegovega vodenja Komisije za preprečevanje korupcije, kar da je ugotovilo tudi računsko sodišče image.

V vladi menijo, da je Klemenčič s svojim dosedanjim delom, predvsem pa vodenjem Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), dokazal svojo visoko osebnostno in strokovno zavzetost za pregon korupcije. Prepričani so, da bo svojo privrženost spoštovanju institucij pravne in demokratične države ter spoštovanju etike, integritete in morale v javnem življenju izkazoval tudi kot član vlade in minister za pravosodje.

Sumi bodo preučeni ...

Hkrati se vlada pridružuje besedam premierja Mira Cerarja, da bo vsak sum o nezakonitem ali neetičnem ravnanju članov vlade natančno preučen, nato pa bodo sprejete ustrezne odločitve. Tako želijo ravnati tudi v primeru nepravilnosti, ki jih Tanko očita Klemenčiču kot nekdanjemu predsedniku KPK. Pri tem se Tanko po navedbah Ukoma sklicuje na poročilo računskega sodišča, ki je opravilo revizijo za leto 2011, prvo leto mandata tedanjega senata komisije pod vodstvom Klemenčiča.

... nepravilnosti segajo v čas pred Klemenčičevo ero

Kot ugotavljajo v vladi, pa se prek 70 odstotkov ugotovljenih nepravilnosti nanaša na obdobje pred oktobrom 2010, torej na čas predhodnega vodstva komisije, v leto 2011 pa se raztezajo le posamezne finančne posledice teh kršitev. V delu materialnih stroškov in investicij pa delež nepravilnosti izpred oktobra 2010 dosega kar 90 odstotkov ugotovljenih nepravilnosti. Iz poročila je tudi razvidno, da računsko sodišče komisiji v niti enem primeru ne očita naklepnih ali hudih kršitev v škodo javnih sredstev.

Komisija za preprečevanje korupcije pod vodstvom Klemenčiča je takoj po nastopu mandata celo samoiniciativno naročila zunanjo revizijo in še v istem letu sanirala ugotovljene pomanjkljivosti iz preteklih let, so pojasnili v vladi.

Deli s prijatelji