TRADICIJA

Klekljajo že več kot 300 let

Objavljeno 19. junij 2017 11.19 | Posodobljeno 19. junij 2017 11.19 | Piše: Primož Hieng
Ključne besede: kleklanje

V Idriji so organizirali že 36. festival idrijske čipke.

Papirci so vzorci za čipke. Foto: Primož Hieng

V Idriji kjer je minuli podaljšani konec tedna potekal 36. festival idrijske čipke, klekljajo že več stoletij. Tradicija se nadaljuje vse do današnjih dni, saj ima mesto živega srebra celo svojo čipkarsko šolo.

Poročal že Valvasor

Začetki izdelovanja čipk na Slovenskem segajo v 16. stoletje. O njihovi razširjenosti in izdelavi na gradovih pričajo freske v nekaterih cerkvah, na primer v Crngrobu in pri sv. Primožu nad Kamnikom. O tem leta 1689 poroča Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske. Najstarejši pisni vir, ki izpričuje to obrt v Idriji in okolici, je iz leta 1696 ter govori o čipkah in njihovih izdelovalkah iz Idrije. Idrija je tri dni in del noči živela za čipke, ki smo jih lahko srečali na vsakem koraku, še posebno v mestnem središču. Obiskovalcem so ponudili na ogled številne razstave, med drugim Spominčice društva klekljaric idrijske čipke, svojo letno razstavo z naslovom Poglej, kaj znam pa so pripravili otroci in mladi iz Čipkarske šole Idrija. V šoli so odprli zanimivo razstavo avtorskih vzorcev in čipk Domišljija, barva, črta, nitka, čipke. Čipke smo lahko občudovali tudi v drugih razstaviščih in galerijah, domačini pa so obiskovalcem kar na ulici pokazali, kako nastajajo čipke. Nekateri jim pravijo tudi špice, nekoč pa so zanje celo uporabljali izraz zobci.

Valjali testene niti

Na svoj račun so prišli tudi najmlajši obiskovalci, ki so jih razveselile številne delavnice, samo za njih se je trudila priznana avtorica kuharskih knjig za otroke Emilija Pavlič: »Iz testa smo skupaj z otroki izdelovali in pekli čipke iz testa. Otroci so bili navdušeni in pripravljeni sodelovati, torej valjati tanke testene niti, iz katerih smo prepletali čipke.« Tokrat so organizatorji poskrbeli za prav prijetno presenečenje, saj mesto ni živelo samo s čipkami, temveč tudi s cvetjem ter z odličnimi skulpturami in kreacijami. »Tokrat so čipke v družbi cvetja še posebno zaživele,« je povedala mednarodno priznana floristka dr. Sabina Šegula, vedno polna novih in svežih idej, ko gre za cvetje in rastlinje ter njegovo oblikovanje. »Floristi iz devetih držav (Italija, Hrvaška, Nizozemska, Srbija, Francija, Belgija, Ukrajina, Anglija, Slovenija) so na temo Čipka in cvetje izdelovali cvetlične skulpture, ki so krasile mestno jedro Idrije. V soboto je sledilo izdelovanje cvetličnih kreacij, ki so jih modeli skupaj z nepozabnimi šopki predstavili v večernem programu. V nedeljo so si cvetlične kreacije in šopke obiskovalci lahko ogledali v enkratnem okolju idrijskega gradu Gewerkenegg.«

Dišalo po žlikrofih

V mestu je dišalo še po eni idrijski značilnosti, to je po žlikrofih, ki so jih ponudili s tradicionalno bakalco, svinjsko pečenko ali z golažem. Mnogi so se tudi sladkali, tokrat z novostjo, ki se imenuje tortica rezi. »V gostilni pri Škafarju smo na pobudo festivala idrijske čipke in v sodelovanju z Marijo Nardin, diplomantko priznane kuharske akademije Tante Marie iz Velike Britanije, ki podeljuje prestižno diplomo Cordon Bleu, pripravili tortico rezi,« so nam povedali. »Sladica je dobila ime po hčerki legendarnega idrijskega škafarja, najditelja živega srebra. Vzorec čipke za sladico je zasnovala Maja Svetlik iz Čipkarske šole Idrija. Pri oblikovanju je izhajala iz kapljice živega srebra, ki pade v škaf, se potem razlije in razvije v rudarsko mesto.« Na sejmu domače in umetne obrti, klekljarskih pripomoč- kov in kulinarike so si predvsem obiskovalke ogledovale bule, na katerih nastajajo čipke, kupovale klekeljne in bucike ter med papirci izbirale najlepše motive. Precej zanimivih rokodelskih stvaritev smo videli na stojnicah tistih, ki so motiv čipke uporabili na svojih izdelkih. Nedelja je bila tekmovalna, saj so med drugim pripravili državno tekmovanje iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič, pobudnice za nastanek čipkarske šole. Podelili so še klekljarske certifikate, obiskovalci pa so izbrali najlepše čipke z razstave Poglej, kaj znam. V mestu živega srebra in žlikrofov znajo imenitno pripraviti festival idrijske čipke. Če smo tokrat njihovo kulinarično posebnost, žlikrofe, zgolj pokušali, pa že za konec avgusta napovedujejo čisto pravi festival idrijskih žlikrofov.

Deli s prijatelji