BIVŠA MINISTRICA

Klavdiji Markež odvzeli magistrski naziv

Objavljeno 22. maj 2015 12.34 | Posodobljeno 22. maj 2015 12.36 | Piše: Mo. S.

Senat Fakultete za državne in evropske študije je na svoji seji sprejel odločbo, da Markeževi odvzamejo znanstveni naslov magistra državnih in evropskih študij.

Klavdija Markež.

LJUBLJANA – Klavdija Markež ni več magistrica. Na spletni strani Fakultete za državne in evropske študije, kjer so ji naziv podelili, so danes objavili sporočilo, da so ji ga tudi odvzeli. Senat je odločal v sredo.

Nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport je svoj stolček zapustila po nekaj dneh, potem ko je v javnost pricurljalo, da je velik del svojega magistrskega dela prepisala. Nova ministrica je postala Maja Makovec Brenčič.

»Ker so bili ustaljeni standardi citiranja na FDŠ znani, ker jih je predpisoval celo zakon o avtorskih pravicah; ker 37 % naloge, ki zajema pet ključnih teoretično/konceptualnih poglavij naloge, predstavlja numerično in vsebinsko njen pomembni del; in ker je bilo v tem delu delo drugega avtorja, Jerneja Ladinika, ker ni bilo nikjer citirano, predstavljeno kot avtorsko delo Klavdije Markež, čeprav to ni, so izpolnjeni vsi pogoji za odvzem znanstvenega naziva iz 2. alineje 150. člena Pravilnika FDŠ,« so razložili v senatu.

Dekan Matej Avbelj je v sporočilu dodal, da so hkrati izpolnjeni tudi pogoji za odvzem znanstvenega naslova iz 3. alineje 150. člena pravilnika FDŠ, ki zahteva, da zaključno delo v pomembnem delu ni rezultat diplomantovega lastnega dela, njegove ustvarjalnosti in dosežkov. »Ker je Klavdija Markež v 37 % naloge v petih ključnih teoretično/konceptualnih poglavjih večino dobesedno prepisala od drugega avtorja, ta pomembni del magistrske naloge tako očitno ni del njenega lastnega dala, plod njene lastne ustvarjalnosti in dosežkov,« je še zapisal.

Deli s prijatelji