RAZŽALITEV

Klateža obsodili, ker je žalil politike

Objavljeno 29. november 2013 10.11 | Posodobljeno 29. november 2013 11.11 | Piše: Boštjan Celec

Mariborčan Boris Klinar se je sproščal na računalniku v mestni knjižnici

Janšo je med drugim razžalil s trditvijo, da je vojni dobičkar. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA, MARIBOR – Morali bi biti ponosni na državo, v kateri se celo premier in notranji minister pozanimata, kakšno mnenje ima o njima kak brezdomec. Zgodilo se je v času, ko je bil predsednik vlade Janez Janša, notranji minister pa Vinko Gorenak. Njegovo mnenje o obeh pa je tako slabo, da se je zaradi njega celo znašel na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča.

Goreč sovražnik SDS?

Boris Klinar z vzdevkom Fidel ima prijavljeno stalno prebivališče v mariborskem zavetišču za brezdomce, hladne zimske dni pa si krajša z obiskovanjem tople mestne knjižnice. Je napreden klatež, zanima ga namreč politika, in obvlada računalnik. Ena od njegovih najbolj priljubljenih spletnih strani je očitno politikis.si – ta med laiki velja za veliko podpornico politične stranke SDS –, katere članov pa prav Fidel ne mara – in to milo rečeno.

Bilo je na začetku leta 2012, ko so se ustvarjalci te strani zgražali nad nekom, ki komentira njihove članke, se pod njih podpisuje z različnimi vzdevki, a vselej pod isto elektronsko pošto (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.), in se prav grdo spravlja na predsednika vlade: »Komaj pred tednom dni smo zgroženi pisali o grožnjah s smrtjo, ki so je bili deležni člani SDS in predsednik te stranke Janez Janša. Takrat so mu avtorji pisma predlagali, da mu sposodijo pištolo, da se ustreli. Pred dvema dnevoma pa je s smrtjo Janezu Janši začel groziti tudi neki komentator na našem spletnem portalu politikis.si.«

Ena najbolj priljubljenih Fidelovih spletnih strani je politikis.si – ta med laiki velja za veliko podpornico politične stranke SDS.
 

In kaj takega strašljivega je zapisal? »sds!! Kleptomanska stranka!! vse od kriminalca Janše navzdol!! janša bi moral pred strelski vod!!« Pod nekim drugim prispevkom pa je bilo njegovo mnenje tako: »janez janša in njegova kamarila kleptomanskih dvorjanov bi morali združeno pred strelski vod!!«

So imeli kolegi iz politikisa, ko se jim je zapisalo, da si je očitno »dal duška goreč sovražnik Janeza Janše in Slovenske demokratske stranke« kar prav? Na pomoč so priklicali informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar. »... in upamo, da bo tudi tokrat ovadila (zaenkrat še) neznanega storilca. Kot nam je znano, je neki poslanec SDS (ime je znano uredništvu) že ovadil to isto osebo, saj je tudi njemu grozila s smrtjo.«

Kazen: leto dni tišine

Marca pa so objavili pomembno informacijo, da so možje postave le ujeli tega, ki je v komentarjih »sproščal svoje frustracije«, bil žaljiv in celo grozil s smrtjo. Razkrili so, da se je pod največ komentarjev podpisal kot Fidel, spravljal se je na Gorenaka, ga žalil in mu grozil s smrtjo, Janšo je pošiljal pred strelski vod, o širšem članstvu SDS pa menil, da bi bilo treba to zalego pobiti. »Po kazenski ovadbi Gorenaka je policija izsledila osebo, gre za Borisa Klinarja, ki je iz ene mariborskih knjižnic pošiljal svoje nagnusne komentarje na naš portal,« so zapisali na politikisu.

Za Gorenakom je Klinarja ovadil tudi Janša, tožilstvu pa očitno ni preostalo drugega, kot da prevzame kazenski pregon zaradi kaznivega dejanja razžalitev. Včeraj je pred sodnico Heleno Vidic Bizjak potekal predobravnavni narok.

Slišali smo še za nekaj Fidelovih biserov z raznih spletnih portalov. »Gorenak, dr. debil, dajte se že vreči v Barbarin rov, takšne debile je treba pregnati iz slovenske politike.« SDS je po njegovem mnenju kleptomanska stranka. »Kdo je zadnjih 20 let mešal drek in bil v vsakem sranju zraven – ne Kardelj in Tito, ampak kompanija SDS, bivši Titovi omladinci.«

Fidelova najpriljubljenejša tarča pa je res bil Janez Janša. »Tale bo trobental o politični korupciji – tale hipokrit, oportunist, vojni dobičkar, narcisoid, lažnivec, tat, izdajalec slovenskega naroda, tole grosupeljsko pezde in one. Marš iz slovenske politike!« je bil le eden bolj sočnih zapisov, s katerimi se je lotil prvaka SDS. Označil ga je tudi kot »narcisoidnega cinika, hlepečega po ablasti, nacifašistka in diktatorčka«. Tožilcem v »kriminalki Patria« pa je Fidel predlagal, naj za vse sodelujoče zahtevajo smrtno kazen.

Predobravnavnega naroka se je udeležil tudi Vinko Gorenak – in Fidel je svoje grehe priznal. V zameno za priznanje mu je tožilstvo ponudilo dva meseca pogojne zaporne kazni za vsako kaznivo dejanje oziroma enotno kazen treh mesecev s preizkusno dobo dveh let. Skoraj popolnoma se je s predlogom strinjala tudi sodnica, le preizkusni čas, v katerem Boris Klinar ne bo smel neokusno izražati svojega mnenja, mu je z dveh skrajšala na eno leto.

 

Deli s prijatelji