FINANČNO STANJE

Klasinc v primeru kršitev napovedal kazenske ovadbe

Objavljeno 14. marec 2013 21.15 | Posodobljeno 14. marec 2013 21.16 | Piše: Ma. F., STA

Novi direktor ŠOU Andrej Klasinc in novi direktor Zavoda K6/4 Aleš Logar spregovorila o finančni situaciji in načrtih za sanacijo nastalih dolgov Zavoda K6/4.

Novi direktor ŠOU Andrej Klasinc.

LJUBLJANA – Direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc in novi direktor Zavoda K6/4 Aleš Logar sta danes v prostorih Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani v odziv na pozive k odstopu Logarja spregovorila o trenutni finančni situaciji in načrtih za sanacijo nastalih dolgov Zavoda K6/4.

Kot pojasnjujejo na zavodu, do prihoda novega vodstva Zavoda K6/4 ŠOU v Ljubljani ni bil ustrezno seznanjen s finančnim stanjem zavoda. Na zadnji seji prejšnjega predsedstva ŠOU v Ljubljani, ki je potekala 17. decembra 2012, pa je bil predstavljen presežek odhodkov nad prihodki v vrednosti 136.000 evrov Zavoda K6/4. Dodajajo, da sta na podlagi predstavljenih podatkov obe stranki sklenili dogovor o odpisu dolgov Zavoda K6/4 do ŠOU v Ljubljani, ta pa je v proračunu za leto 2013 namenil 50.000 evrov za finančno sanacijo omenjenega zavoda.

Presežek odhodkov nad prihodki v lanskem letu 200.000 evrov

Na podlagi podrobnega pregleda dokumentacije je novo vodstvo ugotovilo, da je presežek odhodkov nad prihodki v lanskem letu 200.000 evrov, s celotnimi ostalimi terjatvami in dolgovi pa skupni minus znaša slabih 470.000 evrov, so še zapisali. »Jasno je, da je Zavod K6/4 dal slovenski javnosti in kulturi ogromno dobrega, zdaj pa se moramo na žalost pogovarjati o ekonomiji,« je dejal Klasinc. Po njegovih besedah so se sestali z nekdanjim predsednikom sveta zavoda in pridobili informacije, na podlagi katerih ocenjujejo, da poslovanje, predvsem v letu 2012, ni bilo transparentno. Prvenstvena želja ŠOU v Ljubljani je, da začne K6/4 čim prej dobro poslovati, je še poudaril.

»Denarja v tako velikem obsegu ne bo več. Z vsemi močmi se bomo trudili, da financiranje ostane na isti ravni, težava pa nastane, ko je treba nekako pokriti ta presežek odhodkov nad prihodki. Potrebujemo seveda čas, da lahko preverimo poslovanje v letu 2012, predvsem v zadnjih šestih mesecih,« je dejal in napovedal, da bodo v primeru ugotovitve kršitev kazensko ovadili odgovorne. Napovedal je tudi neodvisno zunanjo revizijo poslovanja prejšnjega vodstva.

Klasinc je izpostavil tudi težave pri sanaciji dolga in poudaril, da bodo najprej poplačali sodelavce zavoda, ki so ustvarjali program.

Kluba K4 ne zapirajo za zmeraj

Logar je poudaril, da Kluba K4 ne zapirajo za zmeraj in ga želijo čim prej ponovno odpreti. Dodal je, da si želijo klub in celotni zavod ohraniti »na dolgi rok z vsebinami, ki jih je delal do zdaj«. Kot je še povedal, že pripravljajo nadaljnji program za klub, zaradi vseh mogočih pritiskov pa se morajo namesto s programskimi vsebinami ukvarjati z drugimi stvarmi.

Novo vodstvo Zavoda K6/4 je k odstopu pozval nekdanji direktor Zavoda K6/4 Miloš Krajnc, in sicer »zaradi popolne nekompetentnosti opravljanja dodeljenih funkcij in vodenja zavoda«.

Pobuda Kašteri Nedamo pa je objavila peticijo, s katero se zavzemajo za ohranitev Kluba K4 kot prostora progresivne in neodvisne kulturne ter glasbene produkcije ter za ohranitev Zavoda K6/4 kot neprofitne in odprte urbane platforme za glasbene, vizualne, intermedijske ter druge sodobne umetniške in kulturne prakse. Novo vodstvo Zavoda K6/4 pa v peticiji, ki jo je doslej podpisalo že več kot 2000 ljudi, pozivajo k odstopu zaradi »nelegitimnega imenovanja, izkazanega konflikta interesov, nestrokovnosti ter dosedanjega destruktivnega delovanja pri opravljanju dodeljenih funkcij in vodenju zavoda«.

Deli s prijatelji