ANKETA

Kje zategniti pas? Pri javnih uslužbencih

Objavljeno 27. oktober 2014 09.18 | Posodobljeno 27. oktober 2014 09.18 | Piše: T. L.

Anketa Dela je pokazala, da večina vprašanih meni, da je še mogoče kaj privarčevati pri javnih uslužbencih.

LJUBLJANA – Da Slovenija do zdaj ni bila uspešna pri izvajanju varčevalne politike, meni 88 odstotkov sodelujočih v raziskavi javnega mnenja časnika Delo. Večina se jih strinja, da bi vlada še vedno lahko varčevala pri plačah javnih uslužbencev (39 odstotkov), ostali pa to možnost vidijo pri investicijah (14 odstotkov), socialnih izdatkih (4 odstotki) ali pokojninah (2 odstotka), medtem ko se 32 odstotkov anketiranih ni znalo opredeliti. 

Rahla večina podpira idejo vlade, da bi plače javnih uslužbencev znižali še za nekaj odstotkov: takih je 48 odstotkov vprašanih, nasprotuje pa jih 42 odstotkov. 

Pri vprašanju regresa za upokojence 82 odstotkov anketiranih meni, da mora biti izplačan in da upokojencem pripada, kažejo izidi ankete. Prvak Desusa Karl Erjavec je sicer že napovedal, da bi zaradi njega lahko nastale težave, 40 odstotkov vprašanih pa meni, da vladna kriza že trka na vrata, medtem ko jih 48 odstotkov meni, da ne.

Večina (54 odstotkov) ne podpira zahteve stranke SDS po zamenjavi predsednika državnega zbora Milana Brgleza. Brgleza, ki mu zaradi njegovih besed v intervjuju očitajo nagnjenost k totalitarnim metodam in omalovaževanje osamosvojitve, bi zamenjalo le 14 odstotkov vprašanih, še kažejo izidi Delove ankete. 

Deli s prijatelji